ЗМІ оприлюднили інформацію про квартири і машини нардепа Лещенка

ЗМІ оприлюднили інформацію про квартири і машини нардепа Лещенка

Фото: УНІАН

Відомо, що нардеп володіє кількома квартирами в столиці та дорогим автомобілем.

Вчора журналіст Андрій Дзиндзя повідомив, що Лещенко став власником елітної нерухомості на вулиці Франка за 7,5 млн грн. У соціальних мережах одразу ж почали обговорювати покупку, що оцінюють у понад триста тисяч доларів.

Наразі ЗМІ активно аналізують всю нерухомість, якою володіє Лещенко. Зокрема, видання "Буквы" повідомляє, що раніше депутат був прописаний за адресою: вул. Туровська 18/20, квартира 4. Саме за цією адресою Лещенко  був зареєстрований як фізична особа - підприємець.

Видання "Страна.ua" додає, що у своїх деклараціях Сергій вказав два об'єкти нерухомості: третина квартири площею 25 кв. м, і цілу квартиру площею 60 "квадратів". Видання вважає, що квартира на Турівській може бути батьківською і Лещенко її приватизував разом із ними.

Фото: Страна.uа

Друга квартира повністю належить Сергію Лещенку (частка власності 1/1) та її площа якої становить 60 кв.м. Швидше за все мове йде про квартиру на вул. Гетьмана.

Фото: Страна.uа

Згідно з даними одного з ріелтерських сайтів, будинок № 1а на ул.Гетьмана - це 25-поверховий "Новобуд" бізнес-класу, був побудований в 2009 році.

Фото: Страна.uа

Пізніше в виписці з адреса Лещенко змінилася: проспект Героїв Сталінграда, 2-г, квартира 184. За цією адресою Знаходиться престижний житловий комплекс "Оазис", розташований в районі, який носить назву Оболонські Липки.

Відповідно до опису на сайтах з продажу квартир, на території ЖК "Оазис" - презентабельні будинку 2008 будівлі, з яких відкриваються чудові краєвиди на Дніпро. ЖК знаходиться під цілодобовою охороною, має в своєму розпорядженні власною інфраструктурою: паркінгом, облаштованій набережній, власним яхт-клубом і аквапарком.

Так, згідно з оголошенням на одному з сайтів з продажу нерухомості, трьох кімнатна квартира площею 105 кв. м коштує 244 тис. доларів США.

Залишаються відкритими питання, яка з двох квартир (на Гетьмана або на Героїв Сталінграда) внесена до декларації як нерухомість площею 60 кв. м і чому не внесена друга з цих квартир. 

Новеньку ж квартиру на 200 кв.м. на вул. Франка за 7,5 млн гривень, придбання якої спричинило справжній скандал, депутат пообіцяв вказати у декларації за 2016 рік.

Будинок на Франка, де знаходиться нова квартира Лещенка

"Частина коштів - це мої заощадження як колишнього співвласника "Української правди"; окрім того, в 2013-2014 роках мною було задекларовано понад 100 тисяч доларів доходу. половина суми придбання - це позика від засновника "Української правди" Олени Притули терміном на 10 років. інше - це гроші моєї улюбленої людини Анастасії Топольської, яка буде вказана в моїй декларації за підсумками 2016 року", - повідомив Лещенко.

Стосовно автомобілів, то у декларації за 2013 рік Лещенко задекларував володіння автомобілем марки Mazda-3 2006 року випуску, а вже в 2014 році нардеп обзавівся новим авто: новий Volkswagen Golf обійшовся майже в 385 тис. гривень.

За весь 2013 рік майбутній нардеп отримав зарплату в сумі 36 тис. гривень., що становить 3 тис. гривень в місяць. 

Крім того, Лещенко заробив 47 тис. гривень, як підприємець, і ще 17 тис. він отримав в якості страхових відшкодувань. Всього дохід з джерел в Україні склав 100 тисяч гривень за рік.

А ось з іноземних джерел журналіст отримував значно більше: норвезький фонд виплатив йому премію в 10 тис. євро (еквівалент 106 тис. грн.), а американський фонд NED виділив стипендію ім. Рейгана і Фассел в сумі 17932 дол. США, що еквівалентно 143 тис. гривень.

Уже в 2014 році задекларовані доходи Лещенка значно зросли. При зарплаті всього 28 тис. грн. він заробив як підприємець майже 256 тис. грн. І ще рівно 100 тис. грн. він показав як дохід від продажу майна. Вище ми вже припустили, що цю суму він отримав від продажу належав йому автомобіля "Mazda-3".

А ось закордонні доходи Лещенко знову в рази перевищили доходи в Україні. Найбільшу суму більше 40 тис. євро (еквівалент 786 тис. грн.) він отримав в якості якогось "гонорару" від корпорації "Google". Ще 8,6 тис. дол. США (86 тис еквівалент. Грн.) Були отримані в якості тієї ж стипендії ім. Рейгана і Фассел, що і в 2013 році - очевидно, теж від американського фонду NED.

В цілому, за 2013 - 2014 роках від фінансованого урядом США фонду NED Сергій Лещенко отримав 26,6 тис. дол. США.

У 2015 році структура доходів Сергія Лещенка значно змінилася - основну суму він отримав в Україні:

Фото: Страна.uа

"Страна.ua" зазначає, що Сергій Лещенко є співзасновником громадської організації "Українська правда", яка, за нашими відомостями, використовується для отримання грантового фінансування із західних джерел. Як свідчить отримана виданням виписка з Єдиного реєстру юридичних осіб та підприємців, до обрання нардепом Лещенко був також керівником цієї громадської організації:

Повідомлення Лещенко про те, що йому половину суми на покупку нової квартири нібито зайняла нинішня власниця "Української правди" Притула, викликало гостру реакцію Мирослави Гонгадзе - вдови засновника цього ЗМІ Георгія Гонгадзе.

Вона повідомила, що діти Георгія Гонгадзе не отримали жодної гривні від заснованого їхнім батьком проекту. Вона попросила Лещенка скласти протекцію перед Притулою в отриманні позики на навчання "на 10 років". Саме на такий термін Лещенко, за його словами, взяв позику у Притули.

Причина звинувачення Гонгадзе на адресу "Української правди", за думкою "Страна.ua", полягає в тому, що після вбивства Георгія в 2001 році Притула оформила на себе всі права на сайт. Також на неї зареєстровано приватне підприємство "Українська правда", де вона є керівником.

Фото: Страна.uа

Як зазначає "Страна.ua" у підсумку створений Георгієм Гонгадзе інтернет-ресурс "Українська правда" опинився під повним контролем Олени Притули. Відповідно, всі доходи (від розміщення реклами, грантів та інші) також отримує формальна власниця сайту. 

Наразі відомо, що нардеп Лещенко після скандалу із квартирою полетів у Тбілісі.

Нагадаємо, ЗМІ та політики продовжують обговорення – чи відповідають оприлюднені Лещенком дані дійсності та чи немає у купівлі квартири корупційної складової.

Нардепи вимагають перевірити законність купівлі квартири Сергієм Лещенком за 7 з половиною мільйонів

Нардепи вимагають перевірити законність купівлі квартири Сергієм Лещенком за 7 з половиною мільйонів

Повʼязані теми:

Наступна публікація