Секрети правильних млинців

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Здавалося б, у приготуванні млинців немає нічого складного: рідина (молоко, кефір, кисле молоко), борошно, яйця, цукор, сіль, сода або дріжджі – і все змішати. Одні інгредієнти можна оминати, інші додавати.

Незмінними залишаються борошно і молочний продукт. Варіюючи склад і пропорції, господині знаходять свій улюблений рецепт. Існує низка нехитрих положень, що допомагають в цьому пошуку.

1. "Золота" пропорція – 1 склянка борошна на 2 склянки рідини. Звичайно, вона витримується приблизно, але знати її корисно. Зазвичай спочатку змішують борошно і рідину в рівному співвідношенні, потім додають сіль, цукор, соду, дріжджі, яйця, ретельно перемішують і залишають трохи підходити. Навіть якщо в тісті немає дріжджів, борошно має набрякнути. Потім потроху додають в тісто рідину, що залишилася, стежачи, щоб воно не стало занадто рідким.

2. Ще одна пропорція – 1 яйце на 1 склянку борошна. Якщо ж ви хочете спекти млинці з начинкою, яєць потрібно більше, адже вони роблять тісто еластичним, але також і жорстким, коли воно охолоне.

3. Завжди додавайте цукор. Навіть якщо готуєте млинці з м'ясною або рибною начинкою, цукор не зашкодить, а смак млинців буде більш цікавим. Але переборщити з цукром не можна – млинці розваляться. Звичайна пропорція – 1-2 столових ложки на склянку борошна.

4. Завжди додавайте сіль, навіть у солодкі млинці.

5. Млинцям, які не мають бути пишними, не потрібні сода і дріжджі. Якщо використовуєте соду, забезпечте їй кисле середовище, наприклад, додавши в тісто кефір.

6. Випікаючи млинці з начинкою, випікайте їх тільки з одного боку, потім завертайте начинку просмаженим боком всередину – і потім вже обсмажуйте перед самою подачею.

7. Для приготування пухких і ніжних млинців на дріжджах, які залишаться смачними і на наступний день, використовуйте сухі дріжджі. Додайте їх в тісто, перемішайте, дайте двічі підійти і випікайте.

блины
Getty Images/Fotobank

Рецепт від шефа ресторану "Село і Люди" Ольги Тарчук

Інгредієнти:

4 склянки жирного молока
4 яйця
3 склянки борошна вищого ґатунку
2 столові ложки цукру
40 г вершкового масла
100 г рафінованої соняшникової олії
1/3 чайної ложки солі

Влийте в невелику каструльку половину молока, поставте на середній вогонь і підігрійте, не доводячи до дуже гарячого стану, додайте вершкове масло, цукор, сіль, олію та яєчні жовтки. Все це розмішайте і додайте борошно.

Далі, розмішуючи тісто, додаємо молоко, що залишилося, поки тісто не набуде консистенції рідкої сметани.

Потім збийте в піну охолоджені яєчні білки і поступово додайте в тісто, весь час розмішуючи. Випікайте млинці на попередньо розігрітій і змащеній олією сковороді.

Ігор Рибалко

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції