Der Spiegel написав про суперечки між Трампом і європейцями через торгівлю з Німеччиною

Der Spiegel написав про суперечки між Трампом і європейцями через  торгівлю з Німеччиною

Фото: Reuters

Президент Америки розкритикував надлишок торгового балансу Німеччини.

25 травня на зустрічі з лідерами ЄС в Брюсселі Дональд Трамп піддав Німеччину жорсткій критиці.

Про це пише Петер Мюллер в статті "Німці погані, дуже погані", опублікованій на сайті видання Der Spiegel.

Під час зустрічі з лідерами ЄС в Брюсселі президент США Дональд Трамп активно скаржився на надлишок торгового балансу Німеччини. "Німці погані, дуже погані", - сказав Трамп. "Подивіться на мільйони автомобілів, які вони продають в США. Жахливо. Ми це зупинимо", - продовжував президент.

На зустрічі, глава комісії ЄС Жан-Клод Юнкер встав на сторону німців і заперечив Трампу. Вільна торгівля приносить користь всім, сказав президент комісії. Юнкер спробував сказати це дружнім тоном, але залишився непохитним у цьому питанні, розповіли учасники.

Під час зустрічі Трамп спочатку зустрівся з президентом Ради ЄС Дональдом Туском і главою Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером, приблизно через 45 хвилин до них приєдналися інші учасники переговорів, зокрема, голова парламенту Антоніо Таяні і головний дипломат Ес Федеріка Мо.

Згідно з повідомленнями "Sueddeutsche Zeitung", лідери ЄС були шоковані тим, наскільки мало американці знають про торгову політику. Мабуть, гості не розуміли, що країни ЄС укладають торговельні угоди тільки спільно. Тому радник Трампа з економіки Гері Кон в розмові сказав, що митні тарифи США і Німеччини відрізняються від тарифів США і Бельгії.

Протягом багатьох років експорт Німеччини перевищує імпорт. Раніше Трамп уже піднімав питання про надлишки в Німеччині, ще до свого вступу на посаду президент висловив критику в інтерв'ю газеті "Bild". Навіть тоді, він був особливо стурбований німецькими автомобілями на вулицях Нью-Йорка. "Я сказав би BMW, якщо вони побудують завод в Мексиці і хочуть продавати автомобілі в США без податку в 35%, то вони можуть забути про це", - заявив тоді Трамп. Відтоді зберігається загроза штрафних податків.

Новий президент США вважає німецький профіцит несправедливим, тому що йому відповідає дефіцит торгового балансу в інших країнах, при цьому, він, перш за все, думає про США. Через надлишок торгового балансу уряд Німеччини перебуває під тиском і всередині ЄС. Нещодавно міністр фінансів Вольфганг Шойбле (ХДС) в інтерв'ю Der Spiegel також назвав надлишок занадто великим.

Насправді, в ЄС вважали, що, після численних зустрічей глав європейських держав з Трампом і спроб пояснити суть міжнародної торгової політики, тепер можна рухатися далі. Але, ймовірно, європейці можуть забути про це.

Нагадаємо, що лідери ЄС зібралися 25 травня на саміті для обговорення українського питання, загрози з боку Росії та боротьби з тероризмом.

Перед самітом НАТО Трамп і Туск обговорили погляди на співпрацю з РФ і конфлікт в Україні

Перед самітом НАТО Трамп і Туск обговорили погляди на співпрацю з РФ і конфлікт в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація