У Москві чекають Януковича для підписання історичних домовленостей

У Москві чекають Януковича для підписання історичних домовленостей

Президент сам обере, де йому бути 19 грудня / Фото: УНІАН

У цей час у Києві проходитиме саміт Україна-ЄС.

Обіцяний в листопаді новий газовий договір з Росією не відбувся. Але в грудні цілком можливі не тільки новий договір по газу, а й політичні угоди, які будуть означати зміну зовнішньополітичного курсу України. Причому відбутися це може 19-20 грудня, коли в Москві будуть проходити засідання лідерів країн ЄврАзЕС і неформальний саміт СНД, пише Сегодня.

Можливість цього візиту Віктора Януковича більше не приховують. Вчора голова російської Ради федерації (верхньої палати парламенту) Валентина Матвієнко, перебуваючи в Києві, заявила: український президент запрошений в Москву, але дата приїзду ще узгоджується. На Банковій однозначної відповіді на це запитання не дають. "На 19 грудня заплановано саміт Україна-ЄС, але і запрошення на ЄврАзЕС теж є, - сказала прес-секретар президента Дарина Чепак. - Президент вже пояснив в Сумах, що буде в цей день там, де цього вимагатимуть національні інтереси. Думаю, він сам скаже, де буде 19 грудня". Але вже в цій двозначності закладений особливий сенс: фактично мова йде про те, що Янукович допускає можливість своєї відсутності на київському саміті, куди планують приїхати евровожді - Герман ван Ромпей та Жозе Мануель Баррозу. Правда, все це може бути грою, мета якої - дати зрозуміти Брюсселю, що якщо на саміті не буде підписання договорів про асоціацію та зону вільної торгівлі, то й сам саміт Києву не потрібен. Але в Москві в цьому бачать інший сенс.

Там ходять наполегливі чутки, що 19-20 грудня буде підписано декларацію про створення структури Євразійського союзу, в якій буде в якійсь якості брати участь і Україна. Побічно цю інформацію підтвердив депутат російської Держдуми Сергій Марков: "Є очікування того, що 19-20 грудня український президент замість євросаміта в Києві підпише у Москві історичні домовленості, які будуть означати початок інтеграції України в ЄврАзЕС. Це було б ефектно і ефективно, і забезпечило б перемогу Партії Регіонів на виборах-2012 і Віктора Януковича на виборах-2015, так як півтора року євроінтеграції показали, що електорат Півдня і Сходу такий курс не сприймає. Не скажу, що є впевненість в такому розвитку подій - якщо сам президент Україні вільний від євроілюзій, то частина його оточення, як і раніше заражена ними".

До речі, в грудні виповнюється рівно 20 років з моменту розпаду СРСР. Що додає символізму в процес створення нового Союзу.

Офіційно курс країни залишається незмінним - євроінтеграція. Про вступ до євразійського союзу ніхто не говорить. Експерти також досить скептичні щодо цього. "Я не здивуюся будь-якому рішенню президента України, - каже російський політолог Кирило Танаєв. - Але в будь-якому випадку треба розуміти, що одномоментний вступ України до ЄврАзЕС - це ілюзія. Там має бути ратифікація тисячі документів, що перетворює інтеграцію в такий же тривалий процес, як і вступ до ЄС. Різниця лише в тому, що в ЄврАзЕС Україну чекають, а в ЄС - ні". "Янукович дав зрозуміти, що вже не чекає підписання угод з Євросоюзом, проте ніякої євразійської інтеграції теж не буде, - вважає український політолог Вадим Карасьов. – Україну очікує тривала пауза у всіх інтеграційних процесах, яка необхідна президенту, щоб посилити концентрацію влади в своїх руках. А євразійська інтеграція означає втрату частини влади".

Нагадаємо, на 19 грудня у Києві заплановано проведення саміту Україна-ЄС, де, попередньо, намічено парафування Угоди про Асоціацію з Євросоюзом. Окрім того, розглядалася можливість участі Януковича у неформальному саміті глав держав СНД 20 грудня в Москві.

Раніше ЗМІ з посиланням на джерела в секретаріаті ЄврАзЕС повідомили, що Віктор Янукович 19 грудня відвідає Москву для участі в засіданні Міждержавної ради ЄврАзЕС. Офіційно там заявили, що запрошення відправили всім керівникам країн-спостерігачів. На практиці вони приймають рішення про участь за кілька днів до заходу, і підтвердження участі Януковича у них немає. На пряме запитання, чи буде він присутній на саміті Україна-ЄС, Янукович відповів, що буде там, де йому необхідно.

Читайте також:

У МЗС не уявляють саміт Україна-ЄС без Януковича

Янукович відкрив в Астані найбільшу у світі юрту

Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану офіційно сформовано

Лукашенко закликає Україну приєднатися до Митного союзу

Повʼязані теми:

Наступна публікація