Конгрес США затвердив нові санкції проти РФ

Конгрес США затвердив нові санкції проти РФ

Фото: Reuters

Але нові санкції не повинні торкнутися співпраця Росії і США в космосі і завдати шкоди НАСА.

Палата представників Конгресу США ухвалила новий пакет антиросійських санкцій.

Про це повідомляє Reuters.

Тепер документ має підписати президент США Дональд Трамп.

Дональд Трамп хоче впровадити нові санкцій проти Росії

Дональд Трамп хоче впровадити нові санкцій проти Росії

Основне нововведення полягає в тому, що президент США не зможе скасувати санкції або вивести з-під обмежень конкретних осіб особистим указом, як це було раніше. Тепер для будь-якого ослаблення потрібно пройти через процедуру узгодження в Конгресі.

Ухвалені раніше санкції також не підлягають скасуванню.

Документ забороняє приватні інвестиції понад $ 10 млн в російські приватизаційні операції, що приносять "несправедливу вигоду" чиновникам, їхнім партнерам або родичам. Також забороняється інвестувати більше $ 5 млн на експортні нафто - і газопроводи. Крім того, законопроект скорочує термін надання кредитів для російських нафтогазових компаній до 60 днів замість нинішніх 90, а для банків – з 30 до 14 днів. Заборона інвестицій в нафтогазові проекти торкнеться тільки нових проектів на шельфі, в Арктиці і на сланцевих родовищах. Розширюються і посилюються секторальні санкції у залізничному, металургійному і гірничодобувному секторах.

Ще одним нововведенням став пункт, згідно з яким президент США повинен буде надавати Конгресу щорічні доповіді про російських мільярдерів і їхню близькість до президента РФ Володимира Путіна. Але нові санкції не повинні торкнутися співпраці Росії і США в космосі і завдати шкоди НАСА.

Тим часом, санкції торкнуться дев'яти проектів: Балтійський СПГ, "Блакитний потік", "Північний потік" і "Північний потік-2", розширення заводу СПГ "Сахалін-2", трубопровід Каспійського консорціуму, Південно-кавказький газопровід, родовища Шах-Деніз і Зохр.

Нагадаємо, що у Кремлі законопроект США оцінюють "вкрай негативно".

Раніше повідомлялося, що у Євросоюзі стурбовані через можливе посилення американських санкцій проти Росії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація