У голодній Венесуелі готують референдум за імпічмент президента

У голодній Венесуелі готують референдум за імпічмент президента

Фото: Reuters

Очікується, що збір підписів про проведення референдуму відбудеться з 26 до 28 жовтня.

Референдум про дострокове припинення повноважень президента Венесуели Ніколаса Мадуро може відбутися на початку 2017 року.

Про це йдеться у заяві Національної виборчої комісії, передає "Интерфакс Беларусь".

"Він (референдум) може пройти в середині першого кварталу 2017 року", - наголошується в документі.

Умовою проведення голосування є збір необхідної кількості підписів. Зокрема, в кожному з 23 регіонів Венесуели на користь проведення референдуму повинні висловитися не менше 20% громадян, що мають право голосу.

Очікується, що збір підписів відбудеться в період з 26 до 28 жовтня.

Раніше Національна виборча комісія Венесуели вже відкинула можливість організації референдуму з цього питання в 2016 році.

Венесуела вже тривалий час перебуває на межі економічного колапсу. Опозиціонери покладають відповідальність за занепад в економіці на проведену соціалістами політику, зокрема на президента Мадуро - наступника покійного екс-президента Уго Чавеса.

Нагадаємо, на початку вересня на демонстрацію в Каракасі з вимогою відставки президента Венесуели Ніколаса Мадуро вийшли сотні тисяч осіб. Кількість протестуючих склала від 950 тисяч до 1,1 мільйона. Опозиція вимагає якнайшвидшого проведення референдуму про відставку президента.

Бюджетники Венесуели будуть працювати лише два дні на тиждень. Президент Ніколас Мадуро наказав скоротити робочий тиждень, щоб економити електроенергію. Влада у всьому звинувачує посуху, через яку не може працювати гідроелектростанція, що дає країні дві третини енергії.

Пізніше, президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив надзвичайний стан в країні терміном на 2 місяці. У такому рішенні він звинуватив внутрішніх і зовнішніх ворогів у підготовці змови з метою повалення його уряду. Неназвані представники американських розвідслужб дали прес-брифінг на якому вони попередили про можливість колапсу країни. На брифінгу вони повідомили, що уряд Мадуро знаходиться під подвійним тиском: політичної опозиції, яка намагається організувати процедуру відкликання президента і розширюються масових протестів, учасники яких все частіше вдаються до насильства.

Повʼязані теми:

Наступна публікація