Два натуральні продукти, які омолоджують організм — наукове дослідження підтверджує ефект
Осінь і зима ставлять імунітет на межу можливостей: організм постійно бореться з вірусами та бактеріями. Щоб рідше хворіти, швидше відновлюватися та підтримувати загальний добробут, важливо не лише добре висипатися, гуляти на свіжому повітрі та уникати стресу, а й правильно харчуватися.
Натуральні продукти проти старіння / © unsplash.com
І як показало нове міжнародне дослідження, два прості продукти можуть стати справжньою підтримкою для організму.
Ендокринологи зазначають, що науковці зосередили увагу на гранатах та волоських горіхах. Ці продукти багаті речовинами, з яких кишкові бактерії виробляють уролитин А — природне з’єднання з потужними протизапальними та імуномодулювальними властивостями.
Дослідження німецьких, швейцарських та американських вчених показало вплив уролитину А на організм 50 добровольців. Частина учасників отримувала добавку з цією речовиною, інша — плацебо.
Результати вразили навіть фахівців: уже через 28 днів у людей, які отримували уролитин А, посилилася активність CD8+ Т-клітин — саме тих, що знищують віруси та атипові клітини. Імунні клітини стали менш «втомлюватися», ефективніше використовувати енергію та надійніше захищати організм.
Важливий нюанс: учасники дослідження отримували чистий уролитин А, а не продукти. Наш кишківник виробляє це з’єднання лише якщо в раціоні присутні гранати та горіхи і достатньо корисних бактерій. У одних людей процес відбувається легко, у інших — практично неактивний.
З цього випливають два важливі висновки:
Гранат — природний антиоксидант, який підтримує травну, сечостатеву та ендокринну системи.
Волоські горіхи — джерело користі для серця, мозку, шкіри та обміну речовин.
Що кращий мікробіом, то активніше організм перетворює компоненти їжі на уролитин А, а отже, тим сильніша імунна підтримка.
Для початку додайте в меню прості страви та десерти з живими кисломолочними продуктами та клітковиною — вони покращують мікробіом і водночас підсилюють ефект корисних продуктів.