Форікол (норв. "Fårikål", дослівно - "вівця в капусті") - одна з найбільш відомих страв норвезької кухні.
Форікол - одна з небагатьох страв, у якої є свій власний фан-клуб і свій власний день народження. У 70-ті роки минулого століття норвежці в радіопередачі "Nitimen" вибрали форікол як головну національну страву Норвегії.
Традиційними інгредієнтами для його приготування служить ягнятина з кісткою, великі шматки капусти, великий чорний перець і невелика кількість пшеничного борошна. Всі компоненти тушкуються в каструлі кілька годин. Сервірується страва, як правило, картоплею, відвареною в кожушках.
Форікол
Інгредієнти
1 кг баранини на кісточці з жиром,
1 качан капусти (1 кг)
2 ст. л. чорного перцю горошком
2 ч. л. солі
0,5 л води.
Покроковий рецепт
Крок 1: розрізати баранину на порційні шматки, а капусту - на великі частки.
Крок 2: перекладати шарами в каструлі баранину (нижній шар жиром вниз), сіль, перець і капусту, завершити все шаром капусти.
Крок 3: залити окропом, довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати, інколи струшуючи, на повільному вогні під кришкою години дві, поки м'ясо не стане м'яким.