3 лютого — яке церковне свято в православному календарі

3 лютого — яке церковне свято в православному календарі

Церковне свято 3 лютого / Фото: pixabay.com

Яке сьогодні свято в церковному календарі і кому моляться віряни — читайте в матеріалі ТСН.ua.

Сьогодні, 3 лютого, в православному календарі — день пам’яті преподобного Максима Сповідника. Жив він у VII столітті. Завдяки гарній освіті отримав посаду радника у імператора Іраклія. Саме тоді з'являється монофелітська єресь. Згідно з цим вченням, у Ісуса Христа не дві волі, а одна.

Залишив тоді Максим службу, прийняв постриг і став ченцем. Там практично весь свій час присвячував боротьбі з єретиками. Якось відправився преподобний до Риму, де переконав папу Мартіна не приймати нове вчення і зібрати про нього собор. Імператори вирішили, що це нахабство і обох зіслали в Херсонес. Папа там і помер.

Максим вижив, але довго страждав. Його примушували прийняти позицію єретиків, однак кожного разу він відмовлявся. Тоді кати відрубали йому язик і праву руку, щоб він не міг ані сказати, ані написати нічого. А тоді відправили до в'язниці, де Максим помер через три роки ув'язнення.

На його честь 3 лютого в народі святкують свято — Максимів день.

Церковне свято 3 лютого — день пам'яті преподобного Максима Грека

Максим Грек жив у XV-XVI століттях. Народився в Албанії та отримав там непогану освіту. Любив подорожувати, знав кілька мов. В дорослому віці став ченцем у Ватопедській обителі, особливо захоплювався вивченням старовинних рукописів. Перекладав Святе Письмо на слов'янську мову. А також працював над духовною освітою в Русі.

Якось посадили преподобного до в'язниці, тому що знайшли перекладені ним книги, в яких були помилки. Справа в тому, що для Максима Грека слов'янська мова не була рідною. Але правитель сказав, що він навмисне зганьбив книжки.

Через шість років преподобного звільнили з в'язниці.

Прикмети 3 лютого

Народні прикмети 3 лютого / Фото: Pexels
  • якщо погода ясна — морози будуть тривалими;
  • місяць видно крізь хмари — буде щедрий урожай пшениці;
  • якщо хороша погода — весна прийде рано.

Що сьогодні не можна робити

Цього дня церква забороняє сваритися, лаятися і ображатися. Варто здійснювати лише добрі справи, бо нечиста сила може проникнути в душу людини. Не можна ігнорувати прохання про допомогу. А ще краще не давати сусідам сіль, бо віддасте щастя.

Що можна робити сьогодні

Наші предки молилися преподобному Максиму, щоб він подарував благополуччя родині й багатство. Цього дня пекли пироги з рибою, яйцями чи м'ясом, а потім роздавали їх знайомим.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Який сьогодні день
Наступна публікація