Протягом місяця до ПЦУ приєдналася лише одна парафія

Протягом місяця до ПЦУ приєдналася лише одна парафія

Фото: ТСН.ua

Між Філаретом та Епіфанієм тривають непорозуміння.

Протягом травня Православна Церква України поповнилася лише однією парафією Московського патріархату.

Ще на початку минулого місяця, 8 травня, церковна громада села Новомихайлівка на Донеччині (Церква Чуда Архістратига Михаїла) вирішила приєднатися до ПЦУ. Після цього таких випадків більше не фіксувалося.

Для порівняння, протягом квітня до помісної церкви перейшли 14 парафій Московського патріархату.

Стежити за процесом переходів можна на нашій інтерактивній мапі. Всього Православна церква України нараховує близько семи тисяч парафій.

Зазначимо, що між митрополитом ПЦУ Епіфанієм та почесним патріархом Філаретом вже довгий час триває конфлікт. Останній надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. "Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

Філарет переконує в тому, що Епіфаній та ПЦУ порушили домовленості, адже ніби-то обіцяли дозволити керувати Помісною церквою всередині країни, однак "слова недотримали". За словами почесного патріарха, УПЦ КП не була ліквідована та продовжує функціонувати і нею керує він. Своєю чергою в Мінкульті запевняють про ліквідацію Київського патріархату. Такої ж позиції отримується митрополит Епіфаній, який  29 травня підписав указ та нагадав, що діяльність ліквідованої Української Православної Церкви Київського Патріархату є незаконною.

Є конфлікт одного архієрея з усієї церквою - митрополит Епіфаній

Є конфлікт одного архієрея з усієї церквою - митрополит Епіфаній

Повʼязані теми:

Наступна публікація