Рада провалила позбавлення недоторканності з нардепа "Опозиційного блоку" Вілкула

Рада провалила позбавлення недоторканності з нардепа "Опозиційного блоку" Вілкула

Фото: УНІАН

Генпрокуратура зробила подання до ВРУ про зняття недоторканності з Вілкула через підозру у незаконному збагаченні.

З нардепа "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула не було знято недоторканність.

За надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Вілкула проголосували лише 137 нардепів. Рішення не було ухвалено.

Таким чином парламент відповів на подання Генеральної прокуратури України про зняття недоторканності із співголови фракції "Опозиційний блок" Олександра Вілкула. 

Перед голосуванням з трибуни Ради виступив генпрокурор Юрій Луценко, який аргументував обвинувачення, які висувають Вілкулу за частиною 2 ст. 364 ККУ "Зловживання владою або службовим становищем".

"Суспільні збитки (від діяльності Вілкула, - ред.) сягнули 12 млн грн, інші збитки сягнули 3 млн грн", - заявив Луценко.

Свій виступ Луценко супроводив слайдами з поясненнями, а також увімкнув аудіозапис опитування суддею ключового свідка - голови Дніпропетровської райдержадміністрації Вадима Кобилянського, який засвідчив, що Вілкул телефонував йому щодо вирішення питання із земельною ділянкою для компанії "Арт Ленд". Таким чином генпрокурор спростував заяви Вілкула про те, що Кобилянського катували для надання необхідних слідству свідчень.

Генпрокуратура планує притягнути до кримінальної відповідальності депутатів Вілкула та Колеснікова

Генпрокуратура планує притягнути до кримінальної відповідальності депутатів Вілкула та Колеснікова

Після виступу та запитань до генпрокурора слово взяв Вілкул. Зокрема, він заявив, що не має стосунку до фірми "Арт Ленд", яка фігурує у справі, у якій спочатку обвинувачувався Кобилянський.

На доказ цього Вілкул попросив увімкнути депутатам відео, на якому Кобилянський розповідає, як його затримали та пообіцяли звільнення від відповідальності в обмін на те, щоб він "підставив" Вілкула, заявивши, що той погрожував йому і давав вказівки щодо фірми "Арт Ленд".

Також нардеп відкинув обвинувачення за другим епізодом обвинувачення - щодо передавання в оренду землі Орджонікідзевському гірничо-збагачувальному комбінату (ГЗК), через що державі було нанесені збитки на суму 480 тис. грн. Натомість Вілкул обвинуватив співробітників прокуратури у фальсифікації справи проти нього.

Своєю чергою нардеп Віктор Пинзеник, перший заступник голови комітету ВР з питань регламенту та організації роботи парламенту, наголосив, що комітет розглянув подання ГПУ та контраргументи Вілкула і вирішив, що подання є таким, що може бути проголосоване нардепами.

Як повідомлялося раніше, Вілкула підозрюють у незаконному збагаченні та несплаті майже 20 млн грн податків. Раніше Фіскальна служба у Дніпропетровській області проводила перевірку скандального нардепа стосовно достовірності, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізосіб та військового збору.

Його однопартійця Дмитра Колєснікова підозрюють у зловживанні службовим становищем на посаді керівника Агентства держмайна України, зокрема, стало можливим відчуження виробничого та лабораторно-побутового корпусу державного підприємства "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю. Осади" у Дніпрі загальною площею майже 7 тис. кв.м. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація