У США зафіксували першу смерть, спричинену вейпінгом

У США зафіксували першу смерть, спричинену вейпінгом

Фото: Getty Images

Загалом у країні нарахували майже 200 пацієнтів з хворобами, які можуть бути викликані електронними сигаретами.

В американському штаті Іллінойс зафіксували першу смерть від хвороби легенів, викликаної курінням електронної сигарети.

Про це повідомляє CNN.

23 серпня чиновники департаменту охорони здоров’я штату оголосили про смерть дорослої людини, яка курила вейп і через це у неї розвинулася важка респіраторна хвороба. Це перша така смерть, яку зафіксували на тлі зростаючої кількості легеневих захворювань по всій країні, які, за словами лікарів, можуть бути пов'язані з курінням електронних сигарет.

У п’ятницю центри США з контролю та профілактики хвороб заявили, що знають про 193 потенційні випадки тяжкої хвороби легень у 22 штатах, які можуть бути спричинені вейпінгом.

Кількість підтверджених та можливих випадків лише в Іллінойсі збільшилася вдвічі з минулого тижня - зараз це 22 особи, а ще 12 осіб підозрюються на хвороби від вейпінгу.

"Тяжкість хвороби, яку переживають люди, викликає тривогу, і ми повинні зрозуміти, що вживання електронних сигарет і вейпінг може бути небезпечним", - йдеться в повідомленні доктора Нгозі Езіке, директора департаменту громадського здоров'я штату Іллінойс. 

У департаменті зазначають, що у пацієнтів спостерігалися різні симптоми - кашель, задишка, втома, блювота та діарея - які "погіршувалися протягом кількох днів або тижнів до госпіталізації".

Нагадаємо, нові дослідження показали, що вейпінг може спричинити пошкодження легеневих клітин, тому до електронних сигарет треба ставитися з обережністю. У дослідженні, опублікованому в журналі Thorax, виявлено, що вейпінг може спричинити запалення і погіршити активність альвеолярних макрофагів, клітин, які захищають легені від потенційно шкідливих частинок пилу, бактерій та алергенів. Професор Бірмінгемського університету Девід Тіккетт зазначив, що електронні сигарети безпечніші з точки зору ризику раку, але якщо вейпити протягом 20 або 30 років, це може призвести до хронічного обструктивного захворювання легенів.

Професор Бірмінгемського університету довів шкідливість вейпів

Професор Бірмінгемського університету довів шкідливість вейпів

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація