З італійської назва цієї страви перекладається як "апельсинчики".
Про справжні сицилійські, так звані "криваві" апельсини з червоною соковитою м'якоттю можна завести окрему розмову, вони острівне надбання, учасники більшості місцевих салатів, напоїв та настоянок. А аранчині - їхня імітація, обсмажені рисові кульки, всередині яких укладено фарш. Шар рису роблять щільним, щоб начинка з ним не змішувалася і не вилазила назовні. Найпопулярніші "апельсинчики" - з м'ясним рагу і зеленим горошком, але є і з начинкою з моцарели і шпинату, шинки і соусу бешамель.
Аранчіні з соусом бешамель
Інгредієнти
1 кг рису арборіо
1 стандартна кулька моцарели (125 г)
100 г тертого сиру (краще - пармезану)
250 г соусу бешамель
3 яйця
200 г панірувальних сухарів
1 л олії для фритюру
сіль, перець за смаком
Для соусу бешамель
3 склянки молока
60 г вершкового масла
2 гвоздички
1 лавровий лист
4 ст. л. борошна
щіпка мускатного горіха
Покроковий рецепт
Крок 1: рис відварюємо до готовності в підсоленій воді.
Крок 2: готуємо соус бешамель: молоко наливаємо у невелику каструлю. В очищену четвертинку цибулини застромляємо бутони гвоздики, потім кладемо її в молоко. Додаємо лавровий лист і мускатний горіх. Ставимо каструлю з молоком на слабкий вогонь, доводимо до кипіння і продовжуємо готувати ще 10 хв. Знімаємо з вогню, видаляємо цибулю з гвоздикою і лавровий лист.
Крок 3: у сотейник кладемо нарізане маленькими шматочками вершкове масло, посипаємо його борошном. Ставимо сотейник на середній вогонь. Готуємо, розмішуючи і розтираючи дерев'яною ложкою, 3-4 хв., поки масло і борошно не утворять єдину масу.
Крок 4: заливаємо в сотейник із борошняною масою половину молока. Готуємо, безперервно розминаючи борошняну масу і перемішуючи її з молоком, до закипання. Потім додаємо другу половину молока. Продовжуємо готувати, не даючи молоку більше кипіти, поки соус не набуде консистенції густого крему. Знімаємо з вогню, проціджуємо через сито. Солимо і перчимо.
Крок 5: зливаємо воду з рису, залишаємо його на 5 хв., щоб він став сухим і більш щільним.
Крок 6: змішуємо рис, нарізану дрібними кубиками моцарелу, тертий сир. Добре розмішуємо. Формуємо з рису кульки, величиною з велике яйце.
Крок 7: розплющуємо кульку в коржик, викладаємо на неї 1-2 ст. л. соусу бешамель, потім знову формуємо кульку так, щоб соус бешамель опинився всередині скоринки з рису.
Крок 8: розбиваємо яйця в миску, в пласку тарілку висипаємо панірувальні сухарі. Умочуємо кульки спочатку в яйце, потім в сухарі, потім знову в яйце і сухарі. Струшуємо зайве.
Крок 9: розігріваємо масло для фритюру приблизно до 170°С. Партіями смажимо аранчині до рум'яної скоринки у фритюрі. Виймаємо шумовкою і одразу кладемо на кілька шарів паперових рушників, щоб прибрати зайве масло.