Аваков про дебати на стадіоні: це ризик поділу країни

Аваков про дебати на стадіоні: це ризик поділу країни

Фото: УНІАН

Попри все, правоохоронці забезпечать безпеку всім учасникам і глядачам.

Правопорядок під час проведення дебатів на НСК "Олімпійський" буде забезпечено належним чином, якщо рішення про такий формат зустрічі кандидатів буде схвалене. Про це в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Ми, безумовно, забезпечимо порядок. Слава Богу, ми проводили і фінал Ліги чемпіонів, і матчі збірної – і були відчайдушні протистояння", - зауважив він.

Аваков також розповів, що вирішив сто днів мовчати про власні уподобання на виборах. Однак захотів зробити політичну заяву – звернутися до кандидатів другого туру з приводу їх дебатів. "Дві групи фанатів на стадіоні – що це таке? Це поділ країни. Я кажу про ще один ризик, який у нас є. І звертаюся до наших кандидатів: давайте не розгортати цю спіраль "хто проти мене, той агент Кремля" чи "хто не за мене, той адепт старого". Це дуже небезпечна ситуація", - наголосив міністр.

"Але головне, що потрібно знати: ми забезпечимо абсолютну безпеку на цих виборах. У тому числі, й на дебатах", - підсумував Аваков.

Нагадаємо, одразу після оголошення даних екзитполів про перемогу в першому турі президентських виборів 31 березня кандидат Володимир Зеленський заявив, що готовий до дебатів із опонентом, який потрапить разом із ним до другого туру. Наступного дня Національна суспільна телерадіокомпанія України запросила на теледебати Зеленського та чинного президента Петра Порошенка. Ще через день радник Зеленського Руслан Рябошапка заявив, що не бачить сенсу у дебатах. Водночас у соцмережах розпочалася хвиля під хештегом #хочубачитидебати.

2 квітня народні депутати Ірина Геращенко та Марія Іонова зареєстрували законопроект про обов’язкові дебати кандидатів в президенти перед другим туром виборів. Але керівник комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар висловила сумнів у тому, що "правила можна змінювати під час гри".

Наступного дня, 3 квітня, сам Зеленський викликав Порошенка на дебати, але озвучив низку умов. Серед них – місце проведення на стадіоні "Олімпійський", але його адміністрація невдовзі заявила, що не отримувала заявок на проведення дебатів між кандидатами в президенти. 

Суспільне зі свого боку заявило, що організувати трансляцію зі стадіону "Олімпійський" технічно можливо, однак юридично зустріч кандидатів у президенти в такому форматі неможливо назвати дебатами. У Суспільному посилаються на положення Центрвиборчкому щодо проведення дебатів, у якому зазначено їхнє місце – студія національного мовника. Там готові провести дебати на "Олімпійському", якщо ЦВК змінить відповідні документи.

Уночі проти 4 квітня президент Порошенко відреагував на пропозицію Зеленського та погодився провести публічні дебати на стадіоні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація