Двоє українців потрапили у топ-50 вчителів світу

Двоє українців потрапили у топ-50 вчителів світу

Переможець виграв мільйон доларів.

На перемогу в цьогорічній премії Global Teacher Prize претендували понад 12 тисяч вчителів зі 140 країн.

У списку із 50 фіналістів опинилися двоє українських вчителів, повідомляє BBC Україна. 

У топ-50 потрапили Олександр Жук із Запоріжжя та Наталя Гладких із Києва. Олександр Жук ставав найкращим вчителем України у 2018 році. Він викладає інформатику в запорізькій школі-інтернаті "Джерело". Щоб спілкуватися з учнями, викладач вивчив мову жестів і навіть співає з ними пісні жестовою мовою. 

Вчителька Наталя Гладких у 2017 також боролася за звання вчителя року в Україні, але перемоги не здобула - дійшла до фіналу. Вона працює в школі, де навчаються кілька десятків підлітків із важкими порушеннями розвитку - самостійно розробила програму для них і реалізує її на практиці. Наталя Гладких - керівниця інклюзивних проєктів громадської організації "Бачити Серцем", що допомагає дітям, підліткам і молодим людям з інвалідністю, створюючи умови для їхньої соціалізації.

Цьогорічним переможцем Global Teacher Prize став індійський сільський учитель Ранджит Дісалі. Від 2009 року він викладає в індійській початковій школі для дівчат. Коли він почав, заклад перебував у напівзруйнованому стані, відвідуваність була низькою, а викладання велося нерідною для учениць мовою (вони говорять мовою каннада - нею в Індії спілкуються приблизно 38 мільйонів людей). 

Дісалі вивчив мову, яка є для школярок більш зрозумілою, переробив навчальну програму і розмістив у підручники QR-коди, аби дівчата могли отримувати знання за допомогою відео та аудіозаписів. Тепер відвідуваність школи максимальна, а більшість дівчат навчаються дуже добре. У 2016 році заклад став найкращою школою в своєму регіоні. Самого Дісалі також неодноразово відзначали місцевими преміями.

Нагадаємо, що найкращим вчителем України у 2020 році став учитель історії та громадянської освіти з Заліщиків. Найпрофесійнішого педагога обирали вчетверте. 

Найкращим вчителем країни у 2020 році став учитель історії та громадянської освіти з Заліщиків

Найкращим вчителем країни у 2020 році став учитель історії та громадянської освіти з Заліщиків

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація