Півсотні бойовиків атакували позиції поблизу Красногорівки

Півсотні бойовиків атакували позиції поблизу Красногорівки

У бою поранено бійця батальйону "Донбас".

Напередодні терористи на Донбасі отримали чергову порцію кремлівської допомоги – на окуповану бойовиками території прибув так званий гуманітарний конвой. Одразу ж вночі активізувалися передові позиції ворога, котрі стріляли по українських солдатах і мирних жителях із заборонених великокаліберних мінометів і важкої артилерії, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

По Красногорівці працювали танки, САУ та міномети. Снаряди прилітали у житлові квартали. Під вогонь потрапила школа, 5-поверховий будинок і фруктовий сад. Прес-офіцер 10-ї бригади Юрій Лелявський каже, що по той бік фронту відбулася ротація і свіжі сили з ентузіазмом почали вистрілювати завезений на Донбас арсенал. "Переважно бої починалися вночі і до ранку вони йшли спати. А тут якісь свіжі сили. Напевне, росіяни, бо дуже грамотно працюють. Вони нам влаштовують команду підйом", - каже офіцер.

Противник немає офіцерської честі, кажуть бійці. Спочатку бойовики просять про режим тиші, але через деякий час розпочинають гатити. У Красногорівці взагалі за останній місяць тишу чули лише три дні. Місцеві, чиї будинки зовсім на околиці, кажуть, що провокації донбаських трактористів тут норма. "Починається з того боку і потроху. Доводять до того, що хлопці вимушені, інакше. там поляжуть. Регулярно обстрілюють", - каже місцева жителька Алла Сегеда.

Вночі в Мар'їнці бойовики наступали з трьох боків під прикриттям кулеметного та автоматного вогню

Вночі в Мар'їнці бойовики наступали з трьох боків під прикриттям кулеметного та автоматного вогню

Типовими стали близькі бої з диверсантами. Така ситуація нині в сусідній Мар'їнці. Вона від Красногорівки за п'ять кілометрів. "Ховаючись, підкрадаються близько до наших позицій. Але неефективно. Отримують свою порцію свинця і відходять, відтягують своїх друзів", - розповів боєць батальйону "Донбас" із позивним "Чорний". Цієї ночі бойовиків, що намагалися підійти впритул до населеного пункту, було з півсотні. Йшли вони одразу з трьох боків під прикриттям кулеметного та автоматного вогню. "Звісно, ми вступили в бій, тому що наші хлопці опинилися під вогнем", - констатував інший боєць "Донбасу" із позивним "Хакер".

Автоматні черги не вщухали дуже довго. Кульове поранення отримав один боєць з батальйону "Донбас". Його терміново вертольотом госпіталізували до Дніпра. "Калібр 5,45 – це дуже погана штука, вона змінює напрямок у тілі", - пояснили побратими характер пораненя військового, котрому куля залетіла під бронежилет.

Командир розповідає, що бойовики кілька діб полювали на вогневу точку пораненого бійця. Адже хотіли помститися. Боєць із позивним "Єнот" акцію бойовиків називає підготовленою. Хоча стріляють по бійцях у Мар'їнці чи не з усіх боків. Окремі ДРГ примудряються заходити навіть із тилу. У покинутих будинках військові знайшли ворожі схрони. Там була зброя. Пізніше там зустріли і бойовика з автоматом. "Вдень вони ходять по вулиці з паспортами України. Вночі дістають зброю і по нам стріляють", - каже командир батальйона "Донбас" із позивним "Филин".

Бійці в Мар'їнці взагалі запримітили закономірність: якщо місцеві є надворі – стрілянини можна не чекати. Але якщо всі зайшли по хатах – слід готуватися до чогось серйозного. І традиційно серйозно тут стає надвечір, коли з окупованої території починаються обстріли. Вони ж повторюються вночі і на світанку. "Ми тут спимо по чотири години на добу", - зізнаються українські бійці.

Цього ж дня в Авдіївській промзоні відбулося бойове зіткнення між українськими військовими та окупантамиЗ боку українських військових втрат немає, а з боку незаконного збройного формування двоє окупантів загинули, ще троє отримали поранення. Також після цього бою сили АТО взяли трофеї – кулемет та радіостанцію бойовиків.

Кореспондент ТСН Мар'яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація