Чилбир: турецькі яйця з йогуртом

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Вийшло так несподівано смачно, що я додам цю страву до своєї колекції найсмачніших сніданків.

Турецькі яйця з йогуртом (Cilbir — чилбир) стали для мене відкриттям року. Це страва, якою насолоджувались ще османські султани в далекому 15-му столітті. І не дивно, страва дійсно смакує по-султанськи! Кремовий йогурт, оксамитово-ніжні яйця й топлене вершкове масло з легким ароматом томленого часнику та горіховим післясмаком підрум'яненого, не надто пікантного перцю чілі пластівцями — справжня смакота.

Готувати цю страву дуже просто, та й поєднання, здавалось би, дивне — яйця та йогурт, политі ароматним маслом — але вона несподівано настільки мені сподобалась, що я додам чилбир до своєї колекції найсмачніших сніданків. А топлене масло з часником та перцем чілі пластівцями настільки ароматне та цікаве, що хочеться ним поливати все підряд. Його злегка горіховий посмак просто викликає залежність!

Про яйця пашот я не буду багато писати, адже маю окремий пост і навіть відео, як їх готувати. Нагадаю тільки, що яйця пашот можна готувати завчасно, а потім розігрівати. Якщо після приготування помістити яйця в холодну воду і поставити до холодильника, їх можна вживати ще протягом двох днів. Перед тим, як додати яйця до страви, опустіть їх на 2 хвилини в окріп.

Дуже важливо, щоб йогурт для чилбира був кімнатної температури. Холодний йогурт надто швидко охолодить яйця, а холодні яйця смакують значно гірше за теплі.

Щодо часнику, то у більшості оригінальних турецьких рецептів сирий часник змішують з йогуртом. Як на мене, після такого сніданку з дому вже краще не виходити. Інша справа — томлений в маслі часник. Смак його лагідний, аромат неагресивний і, я б сказала, не надто часниковий. Тому я зробила саме так, а не як роблять в Туреччині. Як робити вам, ваша справа.

І ще кілька слів про перець чілі. Традиційно в країнах Близького Сходу використовують пластівці перцю чілі сорту Алеппо, який має помірну пікантність та злегка фруктовий аромат. З ним я знайома, але у мене його не було, коли я готувала чилбир. Я використала корейський перець чілі пластівцями сорту Гочугаро, який у мене тепер є завжди для приготування широкого асортименту різноманітних кімчі, які ми з чоловіком страшенно любимо. І з ним було казково смачно, як, напевно, буде й з більшістю інших сортів перцю чілі. Я це все пишу до того, що не потрібно зациклюватись на тому, який саме у вас перець чілі, головне, щоб він був пластівцями, а смачно буде. Лиш смаковий відтінок може бути дещо іншим.

Інгредієнти на 2 порції:

  •  4 яйця пашот;
  •  300 г густого натурального йогурту 10%;
  •  сіль до смаку.

Для ароматного масла:

  •  80 г вершкового масла;
  •  2 ч.л. перцю чілі пластівцями;
  •  2 зубці часнику, вичавити.

1) У невеликому посуді на маленькому вогні розігріти вершкове масло. Додати часник і томити, доки аромат часнику перестане бути різким.

Чилбир, для блогів_1
picantecooking.com

2) Додати перець чілі й прогрівати все разом ще 1-2 хвилини, доки аромат перцю чілі зробиться злегка горіховим, а колір його стане дуже інтенсивним.

Чилбир, для блогів_3
picantecooking.com

3) Зварити яйця пашот або їх освіжити в окропі, якщо вони були зварені раніше.

Чилбир, для блогів_2
picantecooking.com

4) У невеликі глибокі тарілки розкласти йогурт, змішаний з сіллю. Зверху викласти гарячі яйця пашот.

Чилбир, для блогів_4
picantecooking.com

5) Полити яйця пашот з йогуртом ароматним маслом з часником і пластівцями перцю чілі, посолити до смаку й подавати одразу ж.

Чилбир, для блогів_5
picantecooking.com

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com 

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Залиште свій коментар

Вибір редакції