Учені повідомили, коли остаточно зруйнується Фобос

Учені повідомили, коли остаточно зруйнується Фобос

Раніше вважалося, що численні борозни на Фобос залишають зриваються з його поверхні шматки породи / Фото: NASA

Нові підрахунки свідчать, що під поверхнею Фобоса може ховатися розрізнена "купа каміння".

Один із супутників Марса Фобос остаточно зруйнується через 30-50 мільйонів років, повідомили експерти NASA на засіданні Американського астрономічного товариства в Нешнл-Харбор в Меріленді.

"Ми вважаємо, що Фобос вже почав руйнуватися, і першою ознакою цього стала поява борозен [на поверхні супутника]", — наводить агентство заяву співробітника Центру польотів імені Годдарда Террі Херфорда.

Раніше вважалося, що численні борозни на Фобос залишають шматки породи, що зриваються з його поверхні, проте нові дослідження дозволяють припустити, що це "розтяжки" від дії приливних гравітаційних сил.

Аналогічну гіпотезу вчені вже висували після прольоту апаратів програми "Вікінг" в 70-х роках, проте тоді вважалося, що Фобос залишається досить щільним по всьому об'єму. Нові підрахунки свідчать, що під поверхнею Фобоса може ховатися розрізнена "купа каміння", покрита дрібнодисперсного корою товщиною близько 100 метрів. В результаті поверхня супутника відрізняється високою еластичністю і реагує на гравітаційні зміни. Фобос, що нагадує за формою не кулю, а еліпсоїд, рухається по орбіті на близькій відстані від Марса — всього шість тисяч кілометрів. На кометі спостерігається мікрогравітація, і раніше вважалося, що приливний вплив планети має призвести до падіння супутника на Марс. Тепер у NASA кажуть, що Фобос може "не дожити" до цього краху.

Нагадаємо, що NASA показало фото золотого каньйону на Марсі.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація