Місто, у якому всі пам'ятки "спеціально" зібрали докупи для туристів. 5 причин відвідати Жовкву

Місто, у якому всі пам'ятки "спеціально" зібрали докупи для туристів. 5 причин відвідати Жовкву

Фото: visualhunt.com/Vasiliy Efimenko

Вишукана архітектура та багата історія роблять Жовкву одним із найцікавіших провінційних міст.

Жовква – невеличке місто, райцентр у Львівській області. Однак воно має велику історію. Свого часу Жовква була резиденцією польського короля, тут гостювали посли Папи Римського, королі та імператори. А під час будівництва міста був втілений особливий архітектурний задум. Центральна площа тут може позмагатись за красою з будь-якою іншою у всій Україні.

Мандрівники розповідають, що оглянути та запам'ятати все за один раз неможливо. А серед безлічі фотографій непросто вибрати найкращу, бо кожен куточок старого міста по-своєму цікавий.

ТСН.Туризм підготував 5 причин відвідати старовинне місто Жовква.

1. Жовква збудована за принципом ідеальних міст доби бароко

Навколо центральної Вічевої площі зосереджені всі важливі будівлі. Це зроблено не лище для краси, а й для зручності. А також будівлі використовували для оборони міста. Раніше центральна площа називалась Ринковою. У історичній частині зосереджено близько 55 пам'яток архітектури.

Найцікавіші: замок Станіслава Жолкевського, костел святого Лаврентія та міська ратуша. До того ж, старе місто було обнесене оборонними мурами з чотирма брамами. До наших днів збереглось дві: Глинська та Звіринецька.

Фото: www.flickr.com/sunmaya1

2. У місті покоїться полководець, який захопив Москву

Заснував місто 1603-го року польський коронний гетьман Станіслав Жолкевський. Відомий він також тим, що відкрив Львівський єзуїтський колегіум. А також, 1610-го року він, керуючи польсько-українськими військами, зайняв Москву та був певний час старостою у ній.

Похований полководець у Костелі святого Лаврентія, що на центральній площі Жовкви. Тут є могильна плита Жолкевському, на якій згадуються міста, що він підкорював. Крім нього, тут покояться члени родини польського короля Яна III Собеського.

3. Жовква була резиденцією польського короля Яна III Собеського

Саме Жовкву обрав собі резиденцією король Речі Посполитої Ян III Собеський. Монарх не тільки оберігав місто, а й розбудовував його. За часів його правління - 1687 року зведена міська ратуша. На ній був сонячний годинник та напис "Міра мірою, а продаж і купно згідно з часом". Однак вона не збереглась до нашого часу. Нова ратуша закладена 1932-го року. Її звели за конкурсним проектом.

Нинішня церква святого Лазаря збудована за наказом сина короля Якуба. 1735-го року на місці дерев'яних будівель закладено храм та шпиталь.

Фото: www.flickr.com/Oleksandr Byelkin

4. На стінах храмів зображені святі у вишиванках та видатні українці

У Жовкві збереглась низка сакральних споруд. Серед таких: костел Святого Лаврентія (1618 р.), монастир отців Василіан (1612 р.), Домініканський монастир (1655 р.) та церква святого Лазаря (1735 р.). На місці кам'яних святинь раніше були дерев'яні храми, тому місця кожної були вибрані не випадково. Дерев'яна церква Святої Трійці (1720 р.) внесена до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Відвідуючи храми, варто звернути увагу на внутрішні розписи. Вони збереглись від часів закладення храмів та доповнені протягом їхнього існування. Так, Василіанський монастир був реставрований у 1932-34 роках. На його стінах зображені святі в українських вишиванках, козаки, що приносять дари новонародженому Ісусу, та Акт злуки західних і східних регіонів України в межах однієї держави.

5. Сім історичних міст та містечок

Під час всеукраїнського конкурсу "7 чудес України" Жовква отримала спеціальну відзнаку. Комісія звернула увагу на чудово збережену забудову та цікаву архітектуру. А за кількістю пам'яток Жовква - одна з найбагатших у Львівській області.

Детальніше про участь міста у конкурсі розповідається у сюжеті ТСН.

Жовква стало найменшим містом-фіналістом в поекті "Сім чудес України"

Жовква стало найменшим містом-фіналістом в поекті  "Сім чудес України"

Тут згадано лише деякі з пам'яток міста, яке багате не лише на архітектуру та історичні події, а й на розкішну природу, що його оточує. Через місто протікає річка Свиня. Існує легенда, що назвали її так за часів Петра I. Під час Північної війни монарх жив у Палаці Жолкевського. Подейкують, що він напився міцних напоїв "як свиня" - та й упав у річку. Однак, достеменно цього невідомо, проте легенда живе серед людей.

Повʼязані теми:

Наступна публікація