Знайдено підземне озеро, що може виявитись найбільшим в Україні

Знайдено підземне озеро, що може виявитись найбільшим в Україні

Фото: www.flickr.com/Ihor Burliai

Нове відкриття зроблено у печері Оптимістична, що на Тернопільщині.

Нещодавно спелеологи зробили ще одне цікаве відкриття у Оптимістичній печері. Під час досліджень у напрямку "Північ" було знайдено низку озер, які розташовувались одне неподалік від одного: Мрія, Частинка Бога, П'ятикутне, Пермске, Фріке, Містік, Кишенька і Мікрон.

Озеро Мікрон, за оцінками спеціалістів, претендує на звання найбільшого підземного озера України. Його глибина сягає, за припущеннями, 6 метрів, а площа поверхні близько 500 кв. м. При цьому вода у озері кришталево чиста з температурою 7 градусів за Цельсієм. Знайшов його луцький спелеолог Ігор Троцюк у квітні.

За словами першовідкривача, прохід до озера дуже непростий. Йому довелося пройти близько 2 км тунелю навколішки, перш ніж побачити новий зал. Тепер озеро досліджують спелеодайвери. Вони перевіряють, чи є у ньому підводні тунелі, та оглядають дно.

Печера Оптимістична розташована біля села Королівка Борщагівського району Тернопільської області. Її відкрили 1966-го року дослідники Львівського спелеоклубу "Циклоп". Нещодавно був 50-літній ювілей від дня відкриття.

Хоча дослідники-спелеологи одразу припускали, що вона довша ніж 3 км, однак аж ніяк не здогадувалися про її реальні розміри. Зараз пройдено 260 км підземних ходів та залів печери. Вона визнана найбільшою серед гіпсових у світі та найбільшою у Європі загалом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація