В Україні ми бачили лише безладдя

В Україні ми бачили лише безладдя

Турбйорн Ягланд

Європа чекає на зміни в українській Конституції, які покажуть Заходу, що країна розвивається у правовому напрямку.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд в ексклюзивному інтерв'ю для ТСН розповів, яких кроків в першу чергу чекають західні країни від української влади.

- Що конкретно, за європейським планом, треба зробити з українською Конституцією?

- Перш за все, йдеться про роль судової влади, надзвичайно важливо, аби в Конституції було сказано, що суди мають бути незалежні і некорумповані. Треба змінити положення про Генерального прокурора, тому що в чинному вигляді вони збереглися ще з комуністичних часів. І, звичайно, є потреба закласти в конституцію положення про децентралізацію влади. Не тільки стосовно Донбасу, але думаю, є потреба для розвитку місцевої влади. Окреме питання, над яким треба подумати – як об'єднати місцеві громади, тому що в Україні так багато місцевих управлінь. Не думаю, що Україна може собі дозволити таку їх кількість. І, звичайно, є потреба в чіткому окресленні розподілення влади між різними гілками влади, між президентом, парламентом і урядом. Конституція має окреслити, яку країну ви хочете мати, і з цього приводу має бути широкий консенсус – люди мають зрозуміти її і підтримати. Якщо у вас немає Конституції, яка є платформою для політичної роботи, політичного змагання, якщо у вас немає Конституції, яка чітко окреслює межі влади державних установ, тоді – є безладдя. Саме це ми в минулому бачили в Україні, коли не було належної прозорості положень в Конституції і велика кількість положень залишилася ще з комуністичних часів.

- Кілька днів тому Венеційська комісія заявила, що новий закон України про люстрацію має бути вдосконалений, що він має бути делікатнішим щодо судової системи. Що комісія має під цим на увазі?

- Є дві важливі речі: по-перше, чітко визначити критерії люстрації, по-друге, забезпечити, аби кожен, хто підпадає під дію цього закону, мав право на апеляцію в суді. Це базовий принцип демократичного суспільства, заснованого за верховенстві права – що кожен має право на оскарження в суді рішення влади.

- Якщо я правильно розумію, комісія пропонує зупинити дію закону про люстрацію, доки його не буде переписано. Навіщо, з європейської точки зору, зупиняти його дію?

- Венеціанська комісія не пропонує скасувати закон про люстрацію, вона пропонує його вдосконалити в певних аспектах. І влада зараз вивчає рекомендації Венеціанської комісії і готова змінювати закон за основними критеріями, вказаними комісією. Ми не встановлюємо дат, ми поважаємо незалежність України, органи державної влади тут мають право на помилкові рішення, ми можемо лише радити. Але, на щастя, вся влада дослухається наших порад, у мене є особистий представник у Верховній Раді, який щоденно там працює, вони беруть до уваги усі наші поради. Я радий почути від прем'єр-міністра і з інших джерел, що вони готові слухати рекомендацій по цьому закону від Венеціанської комісії.

- Як довго, на вашу думку, триватиме модернізація чи то реформація української конституції?

Дуже важливо зараз швидко рухатися вперед, наприклад – з приводу того, що зараз записано в Конституції про судову владу, про Генерального прокурора, і звісно – щодо децентралізації влади, адже йдеться про імплементацію Мінських угод. При бажанні провести там вибори, украй необхідно прописати в конституції положення про децентралізацію та виборчий процес. Треба чітко розуміти: те, що там відбуватиметься, має засновуватися на українській конституції, на українських законах. Ось чому Україні так важливо швидко рухатися в цьому напрямку. Аби українці самі вирішували долю власної країни. Це єдиний спосіб забезпечити, аби Донбас став справжньою частиною України, а не окремим анклавом. Про дати ми не говорили, але дуже добре, що в Верховній Ради вже лежить закон про визначення меж спеціальних регіонів Донецької та Луганської області, який є передумовою для можливої децентралізації та проведення місцевих виборів, тому що без визначення географічних кордонів далі робота не піде. Тож певен, що з українського боку все рухатиметься швидко і в узгодженні з Мінськими домовленостями.

- Але Україна не зможе провести там вибори, доки там не буде української влади, українських правоохоронців, українських структур, які зможуть забезпечити проведення виборів – який ви бачите вихід?

- При наявності політичної волі усіх сторін це питання буде вирішене, але з передумовами для виборів в цьому регіоні дійсно є складнощі. Але має бути закон, за яким проводяться вибори і є міжнародні організації, які мають можливість і право спостерігати за виборами. Бачу всі складності, але якщо є воля – думаю, ми це зробимо. Але поки що дуже багато речей не з'ясовані.

- А крім конституційних змін і закону про люстрацію – про що ви ще спілкувалися і спілкуватиметеся з українським урядом, президентом та іншими посадовцями?

- Ми говорили про правозахисну стратегію, яку уряд хоче запустити, сьогодні я почув, що це станеться навесні. Це дуже важливо, мати стратегію, як запроваджувати усі положення, в узгодженні з європейською конвенцією з прав людини. Говорили також про тимчасових переселенців – ця велика гуманітарна проблема нас дуже непокоїть, це мільйон людей - що з ними робити, я чітко сказав сьогодні прем'єр-міністру, що тут Україна матиме сильну міжнародну підтримку, адже сама вона такої проблеми не здужає.

Розмовляла Яна Слєсарчук

Генсек Ради Європи розповів, яких кроків чекають від українського уряду

Генсек Ради Європи розповів, яких кроків чекають від українського уряду

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Люстрація від Зеленського
Наступна публікація