Японські вчені навчили тарганів працювати

Японські вчені навчили тарганів працювати

Фото: digitalnature

Для експериментів були використані мадагаскарські шиплячі таргани, довжина яких - 5-10 сантиметрів.

Вчені з Digital Nature Group японського Університету Цукуба "вдосконалили" тарганів, і тепер комахи можуть пересувати невеликі предмети, а також рухатися в зазначеному їм напрямку.

Про це повідомляє Tasnim news.

При Університеті Цукуби існує окремий науковий центр, який досліджує взаємодію живої природи і нових технологій. За допомогою діджитал-розробок вчені планують інтегрувати комах у рутинні побутові процеси, щоб полегшити життя людям. Для експериментів були використані мадагаскарські шиплячі таргани, одні з найбільших представників загону тарганів у світі, довжина осіб цього виду - 5-10 сантиметрів.

Фото: digitalnature

Під час проєкту Calmbots комахам імплантували електроди. Завдяки їм людина зможе дистанційно керувати комахами. Коли на них подається струм, тарган примусово починає ворушити ногами. Як показали досліди, комаха після такої модернізації може пересувати, наприклад, маленьку шкатулку або кульку. Якщо до комахи прикріпити олівець, то вона буде в змозі малювати лінії.

Вчені також вважають, що керованих тарганів можна використовувати для того, щоб потрапити до важкодоступних місць, наприклад, для прокладання кабелю вертикальними стінами і в невеликих отворах і щілинах, де складно працювати людині або роботу.

Крім того, дослідники знайшли спосіб керувати кількома тарганами одночасно, використовуючи принцип роботи мурашиної спільноти.

Нагадуємо, що у Чорнобильській зоні виміряли радіацію за допомогою робота-пса.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація