США утилізували "подаровані" Росією апарати ШВЛ

США утилізували "подаровані" Росією апарати ШВЛ

Фото: Associated Press

Спочатку вантаж з медобладнанням заявлявся як гуманітарний, але згодом з’ясувалося, що Вашингтон заплатив за нього.

Федеральне агентство з надзвичайних ситуацій (FEMA) утилізувало подаровані Росією несправні апарати ШВЛ, які виготовили підсанкційні кампанії у межах односторонньої допомоги РФ у розпал пандемії.

Про це пише Forbes.

Так, у березні, коли кількість випадків коронавірусу у США почала зростати, а штати боролися з нестачею засобів індивідуального захисту і апаратів ШВЛ, президент Дональд Трамп звернувся за допомогою до президента Росії Володимира Путіна. Той надіслав військово-транспортний літак, наповнений медичним обладнанням, зокрема і 45 апаратів для штучної вентиляції легень.

Виробником апаратів ШВЛ є Уральський приладобудівний завод, який перебуває під санкціями США від 2014 року.

Вантаж розподілили у лікарнях Нью-Йорка і Нью-Джерсі. Але апарати ШВЛ Aventa-M ніколи не використовувалися, оскільки потребували іншої електричної напруги, ніж подають у США. Тобто, їх не можна було використовувати без адаптера, а його не було. За кілька тижнів в Росії загорівся апарат ШВЛ тієї ж моделі, загинуло шість осіб.

Як повідомив представник FEMA, апарати ШВЛ "утилізовані".

Так званий гуманітарний вантаж із засобами для боротьби з коронавірусом Росія відправила до Штатів ще на початку квітня. Згодом з’ясувалося, що за гуманітарку Вашингтон заплатив. Вона обійшлася їм, за даними журналістів, приблизно у 600 тисяч доларів. Згодом США в обмін на допомогу відправили до Росії медичних товарів на 5,6 мільйона доларів, включно з 200 апаратів ШВЛ.

Коронавірусне диво: в Ірландії жінка провела на апараті ШВЛ 79 днів

Коронавірусне диво: в Ірландії жінка провела на апараті ШВЛ 79 днів

Повʼязані теми:

Наступна публікація