Історична подія: у космос летять 100 000 дитячих мрій

Історична подія: у космос летять 100 000 дитячих мрій

Фото: ТСН.ua

Проєкт "Здійсни мрію" виконав історичну космічну місію. Як це було: доповнена реальність, мрія потрапити на космодром і надії вченого, який відкрив планетну систему TRAPPIST-1

У суботу в Україні відбулася історична не тільки для нашої країни, але і для всієї планети Земля подія. 100 тисяч дитячих малюнків мрій, які збирав благодійний проєкт "Здійсни мрію" 1+1 media були вперше в історії людства відправлені в космос. Вони летять зі швидкістю 300 000 км/с до планетної системи TRAPPIST-1, де, як вважають вчені, можуть перебувати позаземні цивілізації. Щоб досягти точки призначення, Промінь мрій буде летіти 41 світловий рік. В історії планети це 9-те послання до позаземних цивілізацій.

Промінь з дитячими мріями був відправлений з Центру космічних досліджень і зв'язку, який розташований поблизу Львова. Координували місію з Національного центру управління та випробувань космічних засобів у Києві. А одночасно на головній столичній вулиці відбулася світлова візуалізація запуску сигналу в космос. Промінь мрій відкривав програму міжнародного фестивалю Kyiv Lights Festival. Її створили художники, які анімували дитячі малюнки мрій До речі, Промінь мрій став одним з найбільш технологічних за останній час: використовувалася доповнена реальність, 3D-мапінг, прямі ТБ-включення на ТСН і стрим онлайн.

Щоб послання відправилось, потрібно було натиснути дві кнопки Пуск - одна в Золочеві, Львівської області, інша в командному пункті у Києві.

Фото: ТСН.ua

У Золочеві запуск Променя координував керівник Центру космічного зв'язку Віктор Ожінський. Допомагали йому куратор проєкту "Здійсни мрію", телеведуча Лідія Таран і діти з усіх куточків країни, які теж малювали свої мрії для відправки у Всесвіт.

Команда космічного центру з усією відповідальністю підготувалася до старту Космічної місії, розробили спеціальну програму для кодування малюнків, удосконалили техніку і навіть вдягнули нашивки "Космічна Місія Промінь мрій".

Фото: ТСН

На кнопку Пуск тут натискав 8-річний Максим Сирчин - він тривалий час боровся з важкою хворобою і в цей період намалював свою мрію - створити ракету, яка полетить в космос. Київський командний пункт Національного центру управління та випробувань космічних засобів весь час був на зв'язку з Золочевим. Звідти команди запуску Променю давав керівник центру Володимир Присяжний і член наглядової ради благодійного фонду "Ти не один" - Олександр Ткаченко. Там через величезний екран за запуском спостерігали учні лікарняної Школи Супергероїв з ОХМАТДИТ.

Коли команди космічних центрів були готові до виконання Космічної місії, а всі системи перевірені - почався зворотний відлік. 5-4-3-2-1 ... і сигнал з дитячими мріями попрямував в подорож, тривалістю 41 світловий рік.

Всього за 1 секунду сигнал долетів до Місяця. А за добу покинув Сонячну систему і подолав 26 мільярдів кілометрів в бік сузір'я Водолія, щоб потенційні мешканці живих планет змогли прийняти його і створити свою відповідь!

Першим відповідь від Всесвіту отримав Максим Сирчин, і його мрія почала збуватися. У прямому ефірі Олександр Ткаченко подарував хлопчикові здійснення мрії. Максим полетить на запуск справжньої ракети на Космодром острова Шрихарікота в Індії.

Проведення Космічної місії Промінь мрій підтримав Мікаель Жійонне, керівник групи астрономів, які відкрили зоряну систему TRAPPIST-1: "Діти - це наші наступники. Зовсім скоро вони будуть розвивати нашу цивілізацію. Відправлення повідомлень на TRAPPIST-1 з вірою на відповідь через 80 років - це акт надії. Надії на те, що в небесах існують інші живі істоти, з якими ми могли б спілкуватися і нарешті позбутися "космічної самотності".

Паралельно з сигналом радіотелескопа в космос полетів світловий Промінь мрій.

Він вирушив із серця столиці, Хрещатику, на Kyiv Lights Festival. Те, що відбувається там, - візуалізація запуску сигналу в космос. На фасаді будівлі КМДА з'явився мультик, повністю створений зі 100 тисяч дитячих малюнків мрій, зібраних в рамках марафону #моядитячамрія у всій Україні. А за ним в небо злетів світловий промінь. Саме Промінь мрій відкрив відомий фестиваль цього року.

На фасаді КМДА ожили фантастичні тварини, рослини, різнокольорові машини, а намальовані дітьми ракети злітали в небо. А навівши телефон на будівлю, за допомогою доповненої реальності глядачі побачили, як над ними літають ракети, єдинороги, риби, дракони. Автори-чарівники, які створили цю неймовірну красу - художники SKILZ і Live Аnimation.

Фото: ТСН

Організатори Kyiv Lights Festival дали можливість запустити дитячі мрії і подарували їм так багато світла - адже вони самі переконані - майбутнє починається з мрії.

Запуск Променя Мрій став можливим за підтримки меценатів Альфа-Банк Україна, Освіторії і Фонду Родини Загорій.

Нагадаємо, що унікальний проєкт із запуску дитячих мрій в космос підтримало МЗС. А 19 вересня представники Державного космічного агентства України відправили офіційний лист в NASA, в якому повідомили про деталі космічної місії та попросили підтримати ідею надати одній з планет системи TRAPPIST-1 назву - "Планета мрій». Згідно із всеукраїнським дослідженням мріяти вміє всього 5% дітей, решта 95% дітей плутають мрії з матеріальними бажаннями. Але організатори вірять, що, показавши дітям, як їхні малюнки стають частиною величезного всесвіту, ми вчимо дітей мріяти без кордонів і до самих зірок! Адже мрії вчать і розвивають. А такі позитивні емоції дадуть маленьким пацієнтам лікарень сили і енергію на подальшу боротьбу з хворобами.

Кожен може стати чарівником і подарувати мрію дитині, - на сайті wish.1plus1.ua або відправити смс за номером 4400 з будь-якою сумою пожертви. Номер смс дійсний тільки для абонентів Київстар, які використовують пакет за передплатою.

Повʼязані теми:

Наступна публікація