Рік у неволі. Український режисер 12 місяців сидить під арештом російських окупантів

Рік у неволі. Український режисер 12 місяців сидить під арештом російських окупантів

Олегу грозить до 20 років в'язниці.

Минув рік, як український кінорежисер Олег Сенцов потрапив за ґрати.

Саме 11 травня 2014 року Сенцов вийшов на акцію протесту у Сімферополі, де був затриманий ФСБ РФ за підозрою в тероризмі та арештований. Через деякий час Сенцова перевезли у слідчий ізолятору Москві.

10 червня 2014 року кінорежисери Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Агнешка Холланд, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші виступили із вимогою до президента Росії Путіна звільнити українського режисера.

Лише 16 квітня 2015 року Сенцову пред'явили остаточне обвинувачення. Йому інкримінували частину 1 статті 205.4 (організація терористичної спільноти), два епізоди за пунктом "а" частини 2 статті 205 (теракт, вчинений організованою групою), один епізод із частини 1 статті 30 - пункту "а" частини 2 статті 205 (підготовка до теракту у складі організованої групи), а також частину 3 статті 222 (незаконний обіг зброї та вибухівки, вчинений організованою групою) та частиною 3 статті 30 - частина 3 статті 222 КК (замах на це ж діяння).

За статтею про теракт йому грозить до 20 років колонії.

Фото: z-city.com.ua


У Росії Сенцову закидають керівництво диверсійно-терористичною групою "Правого сектора", яка, за твердженням ФСБ, здійснила 14 і 18 квітня 2014 року підпали штабів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії" в Сімферополі, а також готувала в кримській столиці вибухи біля пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

Місія Управління Верховного комісара ООН з прав людини в Україні оприлюднила доповідь, у якій зазначила, що режисер піддався тортурам.

Своєї провини ні за одним із звинувачень Сенцов не визнає. За словами сестри режисера, він розуміє, що це показовий процес .

Зазначимо, що 23 серпня 2014 року Олег Сенцов отримав нагороду Орден "За мужність" III ступеня.

Раніше повідомлялося, що у Росії відмовилися відкривати справу про побиття Сенцова, звинувативши його у садомазохізмі.

Олега Сенцова залишили за ґратами ще на два місяці

Олега Сенцова залишили за ґратами ще на два місяці

Повʼязані теми:

Наступна публікація