СБУ розкрила низку кримінальних справ про Голодомор

Обвинуваченим виносив вироки військовий трибунал. 

Напередодні Дня вшанування пам'яті жертв голодоморів Служба безпеки оприлюднила низку архівів кримінальних справ та вироків військового трибуналу 1930-х років.

За даними прес-служби силового відомства, фігуранти   нещодавно віднайдених справ чинили опір розкуркуленню, колективізації, насильницькій хлібозаготівлі та іншим заходам тоталітарної влади, які призвели до тяжкого руйнування українського села та Голодомору.

Зокрема, були опубліковані матеріали чотирьох кримінальних справ. За вироком військового трибуналу 14-го стрілецького корпусу Українського військового округу від 14 березня 1935 р. Гаманка Тараса було засуджено до розстрілу, а Гаманка Павла - до 10 років позбавлення волі. Їх обвинувачено у вбивстві 11 травня 1932 року голови сільської ради  та нанесенні ножових поранень члену сільради за намагання примусити їх працювати в колгоспі.

Фігурант іншої справи – Петро Кучма – разом із іншими жителями села Хотомля Харківської області був звинувачений у систематичних зривах заходів радянської влади на селі, участі у волинках та вбивстві активістів села під час хлібозаготівлі.

У матеріалах  архівної кримінальної справи проти Йосипа Тяпка та інших жителів  села Миколаївка на Дніпропетровщині йдеться про вирок військовго трибуналу, яким вказаного фігуранта було засуджено до розстрілу. Згодом смертний вирок стосовно Тяпка було замінено на 10 років позбавлення волі.  Його було обвинувачено у вбивстві сільського активіста "на підставі класової помсти", проведенні антирадянської агітації та систематичному розкраданні колгоспного майна.

Четверта опублікована справа стосувалася Івана Потійка – мешканця села Шаблів Черніговської області. У справі фігурують загалом чотири особи. Трьох  фігурантів засуджено до розстрілу, одного  - до 10 років ув'язнення в концтаборі. Згідно із слідчими матеріалами, обвинувачені протягом 1929-1932 рр. пограбували будинок голови сільради та кооперативну крамницю, здійснили кілька збройних нападів на сільраду, перешкоджали проведенню громадських зібрань та погрожували місцевим активістам.

Основні пам'ятні заходи щодо вшанування жертв Голодомору, сьогодні, 28 листопада, відбудуться в Національному музеї "Меморіал жертв Голодомору" в Києві по вулиці Лаврській, 3. Там о 15:00 пом'янути жертв голодоморів зберуться чимало жителів столиці, серед яких – перші особи держави, глави українських церков. Територію музею охоронятимуть поліція та спецслужби, а тому в цей час людей не пускатимуть близько до Меморіалу.

О 16.00 – загальнонаціональна хвилина мовчання. А о 16:01 стартує Всеукраїнська акція "Запали свічку пам'яті". Українці запалюватимуть свічки в пам'ять про убитих геноцидом співвітчизників біля місць пам'яті Голодомору та у вікнах своїх домівок по всій Україні та світові.

Повʼязані теми:

Наступна публікація