В Україні з 1 серпня дорожчає горілка

В Україні з 1 серпня дорожчає горілка

В Україні зростає вартість горілки / Фото: РИА Новости

Мінімальна вартість півлітрової пляшки тепер складатиме 40 гривень.

Відзавтра на 5 грн зростає мінімальна ціна на горілку. Такою ціною хочуть убезпечитися від підробок та неякісної горілки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Акциз на оковиту підвищили ще 1 липня. Нині він становить майже 14 грн із пляшки.

Відтак ціна на справжню горілку тепер не може бути нижчою за 39,90 грн, пояснюють виробники. Усе, що продається дешевше – самопал, підробка або товар, з якого не платяться податки.

Показово, що вміст пляшки коштує копійки порівняно з іншими складовими ціни. Це й сама пляшка, ковпачок, етикетка, акциз, податки, робоча сила тощо. Мінімальна відпускна ціна з заводу складає близько 27 гривень. А ще продукт треба довезти до місця реалізації, а крамниці – додати вартість утримання торгової площі, зарплату продавця та охорони, а також і власний прибуток. От і виходить практично 40 грн за пляшку.

Від завтра зростає мінімальна ціна на горілку

Від завтра зростає мінімальна ціна на горілку

"Горілка, скільки б не дорожчала, будемо брати її помаленьку", - запевняє один з найвідданіших покупців продукту пан Василь.

Чоловік зітхає, але намагається знайти в ситуації позитив. "Більше піде на АТО! Більше піде на армію!", - каже він.

Поки українці дивуються новому ціннику – експерти їх заспокоюють. Суттєвого здорожчання не буде. Аби не втратити клієнтів виробники, не виняток, не підніматимуть ціни на дорожчі марки.

Разом із тим, українці мають шукати від здорожчання і користь. Менше купуватимуть "палену" горілку. Бо підробка – це у кращому разі зіпсоване застілля. А в гіршому - лікарня.

З іншого боку, припускають експерти, здорожчання може стати непоганим приводом зменшити градус або просто відмовитись від міцного напою на користь чогось більш корисного для здоров'я.

Як уже анонсувалося, горілка в Україні подорожчає на третину.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація