Космічний "подарунок": 8 березня потенційно небезпечний астероїд зблизиться із Землею

Космічний "подарунок": 8 березня потенційно небезпечний астероїд зблизиться із Землею

Фото: Getty Images

Астероїд може пролетіти на відстані у 24 тисячі кілометрів над поверхні Землі.

Потенційно небезпечний астероїд 2013 TX68 зблизиться із Землею 8 березня, і за певних обставин він може пролетіти на відстані всього в кілька тисяч кілометрів від поверхні нашої планети.

Є два можливі сценарії того, як пройде рандеву між нашою планетою і малим небесним тілом. Згідно з першом, більш безпечним сценарієм, об'єкт пролетить від Землі на досить поважній відстані, приблизно в п'яти мільйонах кілометрів від її поверхні, що в 12,6 разів більше, ніж дистанція поміж Місяцем та нашою планетою.

Згідно з другим сценарієм, шанси на виконання якого малі, астероїд може пролетіти на відстані у 24 тисячі кілометрів над поверхні Землі. Як підкреслюють вчені, і в цьому випадку "зустріч" з астероїдом не призведе до його падіння і катастрофи.

Астероїд 2013 TX68 відноситься до категорії так званих Аполлонських малих небесних тіл, куди входять навколоземні астероїди, які перетинають орбіту Землі під час своєї подорожі до Сонця і назад, у глибини Сонячної системи. До їх числа, як сьогодні вважає ряд дослідників, відноситься і знаменитий Челябінський метеорит. 2013 TX68 приблизно в два рази більший, ніж "Челябінськ" – його діаметр становить 20-50 метрів.

За поточними оцінками NASA, шанси на падіння цього астероїда оцінюються як 1 шанс з 20 мільйонів спроб. Якщо ж це все ж станеться, то падіння 2013 TX68 залишить на Землі воронку діаметром приблизно 500 метрів. У будь-якому випадку, NASA не вважає об'єкт потенційно небезпечним для життя на Землі, так як його діаметр менше 100 метрів.

неї повідомлялося, що вибух челябінського метеорита взяв Землю в гігантське пилове кільце.

Повʼязані теми:

Наступна публікація