До України вдерлися півсотні вантажівок путінського "гумконвою"

До України вдерлися півсотні вантажівок путінського "гумконвою"

Фото: Reuters

Росіяни відправили більшу кількість авто, аніж було заявлено у ноті МЗС РФ.

На Донбас прибув 58-й "гуманітарний конвой" із Росії.

Про це повідомили у прес-центрі Держприкордонслужби України.

"Загалом з 5.55 до 7.10 через російські пункти пропуску "Донецьк" та "Матвєєв Курган" на в'їзд в Україну прослідували дві колони так званого "гумконвою" у складі 47 автомобілів", - йдеться у повідомленні.

У МНС РФ заявили, що автомобілі "гумконвою" привезли понад 400 тонн "продуктів харчування, медикаментів та предметів першої необхідності".

Наразі вантажівки вже приїхали до пунктів розвантаження в Донецькій та Луганській областях.

"Оскільки російська сторона в черговий раз здійснила ввезення "гуманітарної допомоги" з порушенням норм міжнародного і національного права та погоджених модальностей, а також враховуючи те, що представники МКЧХ не брали у оформленні участі, українська міжвідомча група здійснювала лише візуальне спостереження без виконання контрольних функцій", - додали українські прикордонники.

Окремо у відомстві наголосили, що кількість вантажівок не відповідала заявленій у попередній ноті МЗС РФ, адже у документі йшлося про 40 автомобілів.

Зазначимо, "гумконвої" бойовики зазвичай зустрічають інтенсивними обстрілами. І їхня кількість, за даними штабу АТО, за останню добу збільшилася вдвічі. Частіше і потужніше бойовики б'ють по околицях Маріуполя, де вони застосовують міномети та гранатомети. Також під вогнем Авдіївка, Зайцеве та Луганське. На Луганщині бойовики гатять по Новозванівці, Новоолександрівці та Кримському.

На Донбас вирушив черговий російський гумконвой

На Донбас вирушив черговий російський гумконвой

Нагадаємо, що Росія відправляє "гумконвої" у зону бойових дій на Донбасі ще з серпня 2014 року. Митну і прикордонну служби України не допускають до огляду цих вантажівок. За інформацією української сторони, разом із ящиками продуктів харчування РФ постачає зброю, боєприпаси та протитанкові гранати. У МЗС України неодноразово вимагали від РФ припинити порушення суверенітету України під приводом доставки так званої "гуманітарної допомоги".

Повʼязані теми:

Наступна публікація