Булочки зі сливами з хрусткою посипкою

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Ця випічка проста у приготуванні, але точно не поступається цікавістю смаку більш вишуканим стравам.

Зізнаюсь вам, усілякі булочки, пироги, тарти я люблю значно більше ніж, скажімо, торти. З тортами й роботи значно більше і аура у них зовсім інша. А у булочок та пирогів завжди присутній той апетитний дух рустикальності.

Вони простіші, але точно не поступаються цікавістю смаку більш вишуканій випічці. І ці булочки — це саме той випадок — дуже смачно і водночас просто. А контраст смаків у цій страві просто казковий: кремова слива, м'яка булочка та хрустка посипка. Тож, дуже рекомендую цю випічку, зі своїми нюансами приготування, усім любителям булочок.

Увага! Якщо ви пекли мої булочки з сиром та сухофруктами чи булочки з пудингом та полуницями, де доволі липке тісто, то і це не буде для вас проблемою. Отже, тісто для цих булочок зі сливами липке і підсипати борошно можна лише на робочу поверхню під час їх формування. І висока вологість тіста — це запорука того, що після випікання вони будуть танути у роті. Тож, озброїлись терпінням, витримкою і вперед до роботи.

Оскільки тісто м'яке та вологе, а начинки теж не мало (бо так смачніше), воно легко рветься. Тому під час ліплення не розплющуйте шматочки тіста надто тонко, тоді вони не будуть рватись і заліплюйте булочки за краї.

Під час розростання та випікання місцями тісто теж може трішечки розійтись і у цьому нема нічого страшного. Ви притрусите усе хрусткою посипкою і булочки далі матимуть гарний вигляд і найголовніше — чудовий смак.

Якщо все ж таки ви панічно боїтесь липкого тіста, а в голові досі звучить бабусин чи мамин голос: "Підсипай борошно поки, тісто від рук не відстане" (нема нічого гіршого для здобної випічки), тоді можна використати тісто з рецепта булочок з чорницею. Воно не те, що б відстає від рук, просто менш липке, але і менш ніжне.

До речі, замість слив, у такій же кількості і вазі можна використати нарізані яблука чи груші. Навіть заморожені ягоди в начинку можна класти, не розморожуючи їх.

Булочки зі сливами, для блогів_5
picantecooking.com

І ще кілька слів про температуру інгредієнтів. На відміну від сирників, бісквітів та деякої іншої випічки, кімнатна температура інгредієнтів для дріжджового тіста не потрібна. Дріжджі не бояться холоду, вони бояться надто високих температур.

І доведено, що чим повільніше ферментує дріжджове тісто, тим кращий смак та аромат випічки. А теплі інгредієнти надто прискорюють цей процес. Крім того, перед випіканням, в процесі тривалої ферментації дріжджового тіста, так чи інакше інгредієнти доходять до кімнатної температури, тож випічка й так буде пектись рівномірно.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 550 г борошна;
  • 20 г свіжих дріжджів;
  • 170 мл молока;
  • 100 г сметани;
  • 50 г вершкового масла (розтопити);
  • 2 яйця;
  • 100 г цукру.

Начинка:

  • 400 г слив розрізаних на 4 частини (вага без кісточок);
  • 50 г цукру;
  • 1 ч. л. крохмалю;
  • 1 ч. л. кориці.

Для посипки:

  • 70 г борошна;
  • 70 г волоських горіхів;
  • 60 г цукру;
  • 70 г холодного вершкового масла;
  • 1 ч. л. меленої кориці.

Крім того:

  • 1 яйце для змащування поверхні, злегка збити.

Приготування:

1) У глибоку миску помістити цукор, молоко та дріжджі. Добре вимішати, до повного розчинення дріжджів.

Булочки зі сливами, для блогів_1
picantecooking.com

2) Додати сметану, яйця, борошно та масло. Замісити доволі липке тісто. В планетарному міксері місити 4-5 хвилин або 8-10 хвилин руками.

Булочки зі сливами, для блогів_6
picantecooking.com

3) Накрити миску з тістом кришкою чи злегка вологим кухонним рушником і залишити приблизно на 2 години, доки тісто виросте удвічі.

Булочки зі сливами, для блогів_7
picantecooking.com

4) Коли тісто підійшло, обім'яти його й викласти на присипану борошном поверхню. Розділити на 15 частин (приблизно по 70 г тіста на кожну булочку).

Булочки зі сливами, для блогів_8
picantecooking.com

5) У глибоку миску помістити сливи, цукор, крохмаль та корицю. Добре вимішати.

Булочки зі сливами, для блогів_9
picantecooking.com

6) Кожну частину тіста дещо розплющити та викласти по 3 шматочки сливи. Обережно заліпити краї та викласти на деко застелене пергаментом, швом донизу. Залишити булочки на 45 хвилин підростати.

Булочки зі сливами, для блогів_10
picantecooking.com
Булочки зі сливами, для блогів_11
picantecooking.com
Булочки зі сливами, для блогів_12
picantecooking.com

7) Тим часом, духовку розігріти до 180ᵒС.

8) Усі інгредієнти для хрусткої посипки помістити до чаші блендера й добре збити, доки подрібнена маса почне збиватись у більші грудки.

Булочки зі сливами, для блогів_13
picantecooking.com

9) Змастити булочки, що підросли, яйцем та рівномірно посипати посипкою.

Булочки зі сливами, для блогів_2
picantecooking.com

10) Одразу вставити дека з булочками до розігрітої духовки та пекти 30-40 хвилин, доки булочки гарно піднімуться, а поверхня підрум'яниться.

11) Дістати булочки зі сливами з духовки й залишити на 5 хвилин на деці. Далі перекласти на решітку для вистигання й залишити, доки вони частково вистигнуть.

Булочки зі сливами, для блогів_3
picantecooking.com

За бажанням, булочки можна посипати цукровою пудрою.

Булочки зі сливами, для блогів_4
picantecooking.com

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com

Залиште свій коментар

Вибір редакції