Налисники з м'ясом по-польськи

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Ця традиційна домашня страва стане гарним доповненням до борщу чи бульйону.

Я довго не знала, як назвати цю страву, адже у нас на Хмельниччині налисники так не готують. Наприклад, у Польщі цю страву називають крокетами, хоча взагалі крокети — це дещо інше. Іспанські крокети — класичний їх приклад.

Впевнена, читачі з Західної України цю страву знають. Так чи так, коли моя свекруха варить м'ясний бульйон або в неї з вечері залишається м'ясна печеня (в раціоні середньостатистичних поляків значно більше м'яса, ніж в українців, незалежно від соціального статусу), дві страви, які вона з них готує — це крокети або пєрогі (це вареники польською) з м'ясною начинкою. Й робить їх так багато, щоб було що заморозити на ті дні, коли немає часу стояти біля плити.

І крокети, і пєрогі традиційно подають до польського борщу, рідше до бульйону. Для мого чоловіка, який родом із Західної Польщі, крокети з м'ясом асоціюються з сімейним обідом. Я не бачила, щоб поляки їли їх як основну страву, а от з борщем — майже завжди.

Звісно, в різних регіонах та різних сім'ях — свої традиції. Але навіть в польських корчмах та ресторанах в меню крокети часто розташовані в розділі додатків, адже це доповнення до борщу. Коли замовлятимете першу страву, вас запитають — ви хочете борщ чистий (польський варіант борщу завжди подається без овочів та м'яса, просто відціджений), з вушками (маленькі варенички з грибами) чи з крокетом?

Оскільки в Польщі пісний борщ — це одна з традиційних страв на Святий вечір, в день Різдва, 25-го грудня, нерідко той самий борщ вже доїдається з м'ясним крокетом. Тому ділюсь з вами рецептом м'ясних крокетів з налисників у моїй інтерпретації — хрустких, з дуже соковитою начинкою. Це сімейна та дуже домашня страва.

Ці крокети з налисників я робила на основі печеного м'яса та моїх улюблених, універсальних налисників на молоці. Важливо робити крокети в день смаження налисників, тоді вони не рватимуться, а сам налисник буде м'якшим та легше загортатиметься.

М'ясо може бути з вчорашньої печені, свинини, курки, яловичини чи навіть залишків тушкованого м'яса. А якщо дуже хочеться таких крокетів, а жодних залишків м'яса немає, можна відварити на повільному вогні у воді чи в бульйоні вибране вами м'ясо і далі дотримуватися рецепту.

Заморожувати такі налисники можна після обкачування в панірувальних сухарях або після обсмажування. У будь-якому разі розморожувати крокети з налисників потрібно в холодильнику 6-8 годин. Не смажені перед подаванням обсмажити, а смажені, викласти на деко в один шар, вставити до холодної духовки та ввімкнути розігрів до 180 ᵒС. Тільки-но духовка розігріється, крокети можна діставати й подавати. Я раджу заморожувати вже смажені крокети. Так простіше з ними потім.

Інгредієнти

  • 12-14 налисників на молоці;
  • 600 г вареного чи печеного м'яса (курятина з бульйону, печена чи варена свинина);
  • 3 цибулини, порізати кубиками;
  • 100 мл рослинної олії;
  • сіль до смаку;
  • чорний свіжозмелений перець;
  • 2 яйця для обкачування налисників;
  • 2 ст. л. води;
  • панірувальні сухарі для обкачування;
  • рослинна олія для обсмажування налисників.

Приготування покроково:

1) М'ясо змолоти на м'ясорубці.

Налисники з м'ясом, для блогів_1
picantecooking.com

2) У великій пательні розігріти рослинну олію, додати цибулю, посолити й тушкувати на середньому вогні до м'якості. Перекласти цибулю до м'яса, додати сіль до смаку та свіжозмелений чорний перець. Добре вимішати.

Налисники з м'ясом, для блогів_3
picantecooking.com

3) Налисник викласти на чисту тарілку та змастити тонким шаром м'ясного фаршу.

Налисники з м'ясом, для блогів_4
picantecooking.com

4) Загнути краї з обох боків й тісно скрутити налисник у рулет. Те саме повторити з усіма налисниками.

Налисники з м'ясом, для блогів_5
picantecooking.com

5) Панірувальні сухарі висипати у глибоку миску. Збити яйця з водою та щіпкою солі.

Налисники з м'ясом, для блогів_6
picantecooking.com

6) Кожен налисник з м'ясом занурити в яєчну суміш, а потім ретельно обкачати у панірувальних сухарях.

Налисники з м'ясом, для блогів_7
picantecooking.com

7) У великій пательні добре розігріти рослинну олію, в такій кількості, щоб вона повністю покривала дно. Партіями викласти скручені крокети з налисників у розігріту олію.

Налисники з м'ясом, для блогів_8
picantecooking.com

8) Смажити на середньому вогні, по кілька хвилин з кожного боку, доки налисники рівномірно підрум'яняться.

Налисники з м'ясом, для блогів_9
picantecooking.com

9) Перекласти готові налисники з м'ясом на тарілку, застелену паперовим рушником.

Налисники з м'ясом, для блогів_2
picantecooking.com

Подавати гарячими як самостійну страву або до бульйону чи польського борщу.

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com

Залиште свій коментар

Вибір редакції