Діти засиділися на карантині: у яких містах подовжено навчальний рік

Діти засиділися на карантині: у яких містах подовжено навчальний рік

Фото: УНІАН

В Українському центрі оцінювання якості освіти поділилися результатами моніторингу, згідно з яким дистанційна освіта має найбільш негативні наслідки саме для початкової школи.

Уроки замість канікул та ЗНО для четвертокласників. Через коронавірус у деяких регіонах були подовжені весняні канікули. І тому тепер відтерміновуються літні. Приміром, у Тернополі вчитимуться до 9-го червня, а в Сумах - до 14-го. Усе для того, щоб учні засвоїли необхідну програму. Тим часом профільний міністр повідомив, що якість освіти на дистанційці впала, але незначно. Приблизно на 8%. 

Про це 25 травня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Першачки повторюватимуть усе аж до 14-го червня. У Сумах подовжили навчання, бо діти засиділися на карантині. Учителька нині відточує те, на що батьки вдома не звертають уваги. Цього педагогиня не могла зробити цілих два місяці, стільки ці першокласники провчилися дистанційно

В Українському центрі оцінювання якості освіти поділилися результатами моніторингу, згідно з яким дистанційна освіта має найбільш негативні наслідки саме для початкової школи. Бо там насамперед здобувають уміння вчитися. А онлайн це зробити складно.

Як віддалене навчання вдарило на якість освіти - ретельно проаналізували в Нідерландах. Дослідження продемонструвало, що учні початкових класів втрачають п’яту частину прогресу, який вони зазвичай роблять за рік. Який відсоток втрат у наших учнів початкової школи - не рахували.

"Такого всемасштабного всеукраїнського оцінювання, коли дітей молодших треба було кудись посадити і дати завдання - не планувалося і не планується. Відносним мірилом було ДПА, яке було скасоване", - говорить керівник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко. 

Із цим не погоджується освітній омбудсмен. Щоб розуміти рівень знань, каже, потрібно проводити для всіх однакове оцінювання. Наприклад ЗНО. Відповідні напрацювання вже є. 

"Для 4 класу – ці роботи (ЗНО) проводить той вчитель, який цих дітей навчав. У тому ж класі, де вчилися. Завдання – централізовані. Вчитель відкриває пакет із завданням перед початком тестуванням", - зазначає Сергій Горбачов.

Тим часом у сумській школі кипить навчання. Англійською вчать слова, з перевірки яких розпочнуть навчання вже восени.

А що в наступному навчальному році доведеться знову періодично вчитися дистанційно, не відкидають в освітньому міністерстві. І до цього вже готуються. "Всеукраїнську школу онлайн" презентували в мобільному додатку, за користуванням яким оператори не стягуватимуть кошти. Розробляють відео-уроки і для початкової школи. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація