Ціни на автомобілі через дорогий долар зростають щодня

Ціни на автомобілі через дорогий долар зростають щодня

За останні кілька днів вартість авто виросла в середньому на 20% / Фото: maritzburgunited.co.za

Автодилери припиняють продаж машин.

В Україні деякі автоімпортери почали призупиняти продаж через нестабільну ситуацію на валютному ринку.

Так, регіональний директор "Атлант-М Юг" (дилер Renault) Олександр Дмитерчук вчора повідомив, що компанія отримала повідомлення від імпортера про призупинення продажів. Рішення прийнято на один день, а от що буде далі, поки не ясно. Крім того, генеральний директор ТОВ "Єврокар" (ТМ Skoda) Марина Яковлєва зазначає, що череж стрибки долара компанії також довелося призупинити продажі.

"Ми сподіваємося, що найближчим часом ситуація стабілізується, і компанія зможе нормально здійснювати свою бізнес-діяльність",- заявила "Коммерсант-Украина" Яковлєва.

Водночас імпортери інших брендів просять обмежити продаж машин, оскільки постачання автомобілів вони не гарантують, говорить директор з маркетингу групи АІС Сергій Боровик.

В АІС наголосили, що в їхній компанії зупинка продажів не затронула бренди Geely, SsangYong і MG.

За словами учасників ринку, автомобілі, викуплені їхніми дилерами, продаватимуть далі. Тим часом, ціни на авто активно ростуть.

"Галопуючий курс валют створює труднощі в роботі нашої компанії. Ми не можемо спланувати продаж, кожен день змінюється ціна",- заявив керівник відділу продажів Volkswagen компанії "Порше Україна" Сергій Носенко.

При цьому зростання цін стосується як імпортних автомобілів, так і українського виробництва. За даними салону "Автоцентр на Московському" (дилер ЗАЗ, Chery, Opel, Chevrolet, Mercedes-Benz, Chrysler, Jeep, Dodge), за останні кілька днів вартість всіх моделей збільшилася в середньому на 20%. В АІС ціни зросли в межах 2-7%.

Учасники ринку зазначають, що клієнтів стає все менше. Також компанії несуть витрати, пов'язані з уповільненням переміщення грошей від продавця до імпортера, якому необхідно закупити валюту, додав Носенко. "Якщо ситуація не стабілізується, ми прогнозуємо звуження ринку більш ніж у два рази",- вважає Дмитерчук.

Нагадаємо, що вчора курс долара на міжбанку досяг 11,78 гривень. Пізніше гривня трохи зміцнилася - до 11,2.

Повʼязані теми:

Наступна публікація