Київ вже "обскакав" Берлін і Прагу за дорожнечею оренди житла

Київ вже "обскакав" Берлін і Прагу за дорожнечею оренди житла

Зняти квартиру в Києві стало дорожче

За 2012 рік житло в столиці подорожчало на 20%.

Ціни оренди житла в Києві значно перевищують середньоринкову вартість в столицях європейських держав.

За даними консалтингової компанії SV Development, що спеціалізується на оцінці нерухомості, за 2012 рік орендоване житло в Києві подорожчало в середньому на 20,9 %, пише журнал "Корреспондент".

Так, якщо рік тому ціна місячної оренди однокімнатної квартири в столиці становила близько $ 405, то зараз ця цифра сягає $ 500.

Дивіться ВІДЕО: Шахраї навчилися легально перепродувати квартири без відома справжніх власників

Тенденцію до підвищення цін зазначають і ріелтори, хоча оцінюють масштаби подорожчання скромніше. Так, за спостереженнями Сергія Степанюка, директора одного з київських агентств нерухомості, за минулий рік ціна оренди квартир виросла на 5-7%.

Експерт SV Development Сергій Костецький запевняє, що зростання цін підігріває, перш за все, попит на найдоступніше житло. "За рахунок того, що кількість угод по найдешевших квартирах максимальне, середня ціна оренди росте", - пояснює аналітик.

Головною причиною такого ажіотажного попиту ріелтори, соціологи і самі квартироорендатори називають диспропорцію на ринку праці: труднощі в пошуку роботи і мізерні зарплати в регіонах штовхають українців зі всієї країни спробувати щастя в столиці.

У результаті Київ може сміливо претендувати на звання одного з найдорожчих для орендарів міст Європи. Так, середній бюджетний варіант столичної однокімнатної квартири площею близько 35 кв. м коштуватиме $ 439 за місяць. Водночас у Берліні за аналогічну пропозицію просять у середньому $ 348, в Празі - $ 316, а в Будапешті - $ 295.

Різниця ще більш відчутна, якщо порівняти рівень доходів в українській столиці з заробітком європейців. Так, середня київська зарплата становить близько $ 578 в місяць, а для тих же Берліна, Праги і Будапешта ці цифри відрізняються разюче - $ 3,8 тис., $ 1,7 тис. і $ 1 тис. відповідно.

Повʼязані теми:

Наступна публікація