У Колеснікова непрозоро спустили на Євро-2012 десятки мільярдів - Рахункова палата

У Колеснікова непрозоро спустили на Євро-2012 десятки мільярдів - Рахункова палата

Бориса Колеснікова звинуватили у неефективному використанні грошей його відомством / Фото: ukraine2012.gov.ua

У звіті вказали, що державні кошти здебільшого використовувались непрозоро, неефективно та безконтрольно.

Нацагентство з питань Євро-2012 у період 2011-2012 років витратило майже 19 мільярдів гривень у 304 закупівлях, які були проведені процедурою "в одного учасника".

Про це йдеться у звіті, витяг з якого був наданий у відповідь на запит народного депутата від "Батьківщини" Павла Петренка, про стан держзакупівель від Рахункової палати.

Першочергово те, що  у звіті вказано, що державні кошти здебільшого використовувались непрозоро, неефективно та безконтрольно.

В 2011 році Нацагентство погодило 230 закупівель на 14 557 млн гривень. У першому півріччі 2012 року - 74 закупівлі на 4 297 млн гривень та 590 тис. євро.

"Встановлено, що по жодній погодженій Агентством процедурі застосування закупівлі у одного учасника всупереч статті закону "Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні" не було надано належного обґрунтування та вивчення ситуації на ринку", - вказує Рахункова палата, додаючи, що організація не вивчала питань вибору замовниками процедури застосування закупівлі в одного учасника, відбору учасників закупівель, встановлення сум договорів цих закупівель і наявності належного обґрунтування.

Нацагентство з питань Євро-2012 входило в сферу управління віце-прем'єра Бориса Колеснікова, який після парламентських виборів став народним депутатом від Партії регіонів і був звільнений з уряду. У 2010 році уряд прем'єр-міністра Азарова домігся введення закону, яким було закріплено право не проводити тендери, пов'язані з проведенням Євро-2012  в Україні.

Нагадаємо, у вересні 2012 року було повідомлено, що на Євро-2012 Україна втратила втричі більше, ніж заробилаКраїна отримала від Євро трохи більше 10 млрд гривень, а витратила - 36 млрд.

Повʼязані теми:

Наступна публікація