В організмах домашніх котів виявлено високий рівень хімікатів – учені

В організмах домашніх котів виявлено високий рівень хімікатів – учені

Фото: pixabay.com

Ці хімікати потрапляють в організм кішки через пил, який та вдихає з повітрям. 

Дослідники виявили в організмі домашніх котів хімічні продукти, які негативно впливають на їхнє здоров'я. Нове дослідження стокгольмського університету підтвердило давню підозру, що високі рівні бромованих антипіренів, що виявлені у котів, обумовлені домашнім пилом.

Відповідне дослідження було опубліковане у науковому журналі Environmental Science&Technology.

Попередні дослідження показали, що у кішок, хворих на гіпертиреоз (гіперфункцію щитовидної залози), в крові підвищений вміст бромованих сповільнювачів горіння.

У новому дослідженні учені з'ясували, що цей хімікат потрапляє в організм кішки через пил, який та вдихає з повітрям. А в пил мікрочастинки хімікату потрапляють з комп'ютерів, тканин, меблів, де використовуються засоби для уповільнення поширення вогню в разі загоряння.

"Такий підхід дозволив нам краще оцінити середовище, в якій живуть коти. Більш того, які беруть участь в дослідженні особи більшу частину часу проводять в приміщенні. Отже, повітря будинку впливає на них сильніше, ніж середовище на вулиці ", – сказала Яна Вайс із Стокгольмського університету.

Учені попереджають, що від них можуть страждати і діти. Адже вони тягнуть до рота все підряд, швидше за все, підпадають під вплив хімікатів.

Бромовані сповільнювачі горіння порушують роботу ендокринної системи і їхній вплив на дитячий організм може призвести до серйозних захворювань в майбутньому.

Нагадаємо, комісія з питань ЖКГ підтримала петицію з проханням визнати безпритульних котів частиною міської екосистеми і надати їм необхідний захист. Автор звернення Вікторія Кирилюк зазначає, що в столиці спостерігається жахлива тенденція до збільшення кількості випадків замурування котів в підвальних приміщеннях житлових будівель.

Повʼязані теми:

Наступна публікація