Ердоган зняв недоторканність з турецьких депутатів

Ердоган зняв недоторканність з турецьких депутатів

Фото: Reuters

Закон про зняття недоторканності з депутатів парламенту Туреччини був прийнятий в травні.

Фото: Reuters
Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у вівторок, 7 червня, підписав законопроект, що знімає недоторканність депутатів.

Про це повідомляє Reuters.

Ердоган звинуватив прокурдську Партію демократії народів, що володіє в парламенті третьою за величиною фракцією, в тому, що вона є політичним крилом бойовиків, які впродовж трьох десятиліть ведуть збройну боротьбу на південному сході Туреччини. Президент заявив, що представники цієї політичної сили мають бути притягнуті до відповідальності. Зазначається, що Ердоган після видалення деяких опозиційних депутатів з парламенту може розраховувати на зміну конституції з тим, щоб забезпечити собі широкі президентські повноваження.

Закон про зняття недоторканності з депутатів парламенту Туреччини був прийнятий у травні з ініціативи правлячої Партії справедливості і розвитку. За це проголосували 376 з 550 парламентаріїв.

Конституційна реформа — проект Ердогана, мета якої перетворити Туреччину з парламентської республіки до президентської, щоб зосередити в руках глави держави всю повноту влади. Він займав пост прем'єра з 2003 по 2014 рік, а в серпні 2014-го був обраний президентом.

Зараз глава держави за конституцією не володіє реальними повноваженнями і вважається фігурою швидше церемоніальною.

Нагадаємо, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив Францію у геноциді в Руанді, а Німеччину — в масовій різанині в Намібії.

"Хто стоїть за різаниною в Руанді? Це Франція. Але про це не прийнято говорити", — сказав Ердоган.

Коментуючи ухвалення німецьким бундестагом резолюції про геноцид вірмен в Туреччині, Ердоган заявив, що Німеччина, окрім голокосту, також винна у вбивстві 100 тисяч жителів Намібії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація