Псевдовибори в Криму. Як Путін зіграв у театр абсурду

Псевдовибори в Криму. Як Путін зіграв у театр абсурду

На "виборах" в Криму Партія Путіна "взяла" ледь не весь парламент

Мустафа Джемілєв розповів ТСН.uа, що "вибори" не підтримали не тільки кримські татари, але навіть росіяни і українці.

Минулої неділі, 14 вересня, Росія провела в анексованому Криму псевдовибори депутатів до парламенту півострова.

Результати влаштованих окупантами "виборів" не дивують: перемогу здобули регіональні представництва відомої ЛДПР одіозного російського політика Володимира Жириновського (8,49% по республіканському округу) і партії Володимира Путіна - "Єдиної Росії" (70,18%), першим у списку якої йшов Сергій Аксьонов - тимчасовий "в.о. голови" Криму і кримінальний авторитет, більше відомий за прізвиськом "Гоблін".

Зокрема, до "Державної Ради Республіки Крим першого скликання" були обрані 75 депутатів (50 у республіканському виборчому округу і 25 - в одномандатних). "Єдина Росія" тут узагалі зірвала джек-пот, отримавши 45 мандатів за партійними списками і "обчистивши" всі 25 одномандатних округів. Таким чином, у сумі "партія влади" має 70 мандатів у законодавчому органі Криму. У списку єдиноросів здебільшого колишні регіонали, екс-члени забороненої в Україні партії "Русское единство", а також відомий соратник Аксьонова - Володимир Константинов (який винен Україні мільярди, нажиті на махінаціях із нерухомістю) і його наближені.

16 вересня кримська виборча комісія відрапортувала про явку 53,61%. Очікування високої явки у 80% не виправдалися, більшість кримчан "вибори" проігнорували. При цьому лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв сумнівається навіть у таких  цифрах. За його даними, явка становила приблизно 45%, проте самопроголошена влада "дописала" ще 10-15%.

Виборці в окупованому Криму попсували бюлетені на знак протесту проти незаконних російських виборів

Виборці в окупованому Криму попсували бюлетені на знак протесту проти незаконних російських виборів

Заслуговує уваги також той момент, що ввечері 14 вересня виборчком повідомив, що явка склала 45%, але вже вранці у понеділок показник несподівано збільшився до 53%.

Джемілєв в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.uа наголосив, що кримські татари здебільшого на псевдовибори не ходили. За його даними, на так званих виборах проголосувало лише 5-6% кримських татар. "Навіть для нас стало несподіванкою, що кримські татари масово проігнорували вибори на півострові", - зазначив він.

Нардеп також додав, що "вибори" не підтримали навіть росіяни і українці. "Нам надсилали SMS і дзвонили. Росіяни і українці розповідали, що бойкотують вибори в Криму", - сказав він.

Водночас на псевдовиборах жодного мандата не отримали комуністи, а їх було три партії: Комуністи Росії, Комуністична партія РФ і Комуністична партія соціальної справедливості. Це примітно тим, що на останніх виборах у Верховну Раду України Крим дав велику підтримку КПУ.

Крім того, у парламент Криму за списком партії віце-прем'єра уряду РФ Дмитра Рогозіна "Родина" балотувався колишній регіонал Вадим Колесніченко. Він був на першому місці у списку, однак не пройшов. Зазначимо, що у відомостях про доходи кандидатів, поданих перед "виборами", у Колесніченка зазначено лише одне джерело доходів у розмірі 108 тис. рублів (близько 30 тис. грн) за два місяці роботи у Верховній Раді України. При цьому, згідно з документом, кандидат нібито не володіє ні земельними ділянками, ані квартирами або дачами, де вказувалася б їхня адреса, також немає у екс-регіонала ні автомобілів, ані гаражів.

Що ж до "виборів" у Севастополі, то там ситуація не особливо відрізняється від загальної у Криму. У законодавчі збори міста були обрані 24 депутата, 16 з яких у єдиному виборчому округу і 8 депутатів - по одномандатному. Із них 22 і 8 мандатів відповідно взяли єдинороси, а два дісталося ЛДПР, що більше схоже на подачку.

У виборчій комісії Севастополя запевнили, що явка на так званих виборах склала більше 48%, хоча, можливо, що її "рахували" так само, як і загалом у Криму.

Таким чином, Володимир Путін продовжує стверджувати свою владу на окупованих територіях, незважаючи на невизнання Україною, світовим співтовариством і багатьма жителями півострова Криму російським. Нагадаємо, що МЗС засудив "нікчемні вибори" в Криму, пообіцявши, що вони не будуть мати жодних наслідків для статусу півострова.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація