Острів із сміття завбільшки з Техас насувається на США

Острів із сміття завбільшки з Техас насувається на США

Острів зі сміття завбільшки з Техас насувається на США. / Фото: AFP

5 мільйонів тон сміття змило цунамі в Японії два роки тому.

На США насувається велетенський штучний острів, який складається з 5 мільйонів тон сміття, площа якого дорівнює розмірам штату Техас.

Як повідомляє The Independent, велетенська купа брухту сформувалася в акваторії Японії в 2011 році після потужного цунамі. Тоді в океан змило човни, побутову техніку, стовпи електропостачання і навіть цілі будинки.

В міністерстві охорони довкілля Японії повідомляють, що тоді в Тихий океан змило більше 5 мільйонів тон сміття. Однак експерти запевняють, що лише 30% з них утворили острів і відправилися у відкрите плавання океаном. Решта ж брухту затонула біля берегів Японії.

Втім, американські експерти переконують, що всі 5 мільйонів тон допливли до США і наразі перебувають між Гаваями і штатом Каліфорнія. Передбачити подальшу траєкторію сміттєвого острова неможливо.

Вона може викинути його на території Каліфорнії чи Аляски. За попередніми оцінками, це може статися впродовж найближчого року чи двох. Наразі вчені думають над способом, який дозволить уникнути зіткнення острова з узбережжям США та подальшого забруднення узбережжя.

Нагадаємо, що цього літа в Києві прибрали від сміття острів Кохання.

Повʼязані теми:

Наступна публікація