Президент Італії назвав ім'я нового прем'єр-міністра

Президент Італії назвав ім'я нового прем'єр-міністра

Фото: Reuters

Ним став близький соратник колишнього голови уряду Маттео Ренці.

Паоло Джентілоні був названий новим прем'єр-міністром Італії замість Маттео Ренці, який подав у відставку після нищівної поразки на референдумі щодо конституційної реформи.

Президент Італії Сержіо Маттарелла попросив Джентілоні сформувати новий лівоцентристський уряд, який буде керувати Італією до парламентських виборів у лютому 2018 року, повідомляє AFP.

Джентілоні збере свою власну урядову команду, яку має затвердити парламент. Голосування очікується у середу, але найбільша опозиційна партія – "Рух п'яти зірок" – вже заявила, що бойкотуватиме його, вимагаючи негайних позачергових виборів.

У короткій заяві Джентілоні сказав, що зараз є потреба в уряді, який буде повноцінно функціонувати і вирішувати актуальні міжнародні, економічні та соціальні проблеми. Головними серед них є криза, яка насувається у банківському секторі, і надання допомоги постраждалим у серії смертоносних землетрусів у серпні-жовтні цього року.

Паоло Джентілоні був міністром закордонних справ в уряді Маттео Ренці. Він отримав цю посаду у жовтні 2014 року, замінивши Федеріку Могеріні, яка стала головою зовнішньополітичного відомства ЄС. Джентілоні є близьким соратником Ренці, тому опозиція вважає його маріонетковим прем'єром, який має притримати місце для свого колишнього боса. Маттео Ренці заявляв, що планує повернутися на наступних виборах, коли б вони не відбулися.

На крок далі від Європи: в Італії народ проголосував проти реформи сенату

На крок далі від Європи: в Італії народ проголосував проти реформи сенату

Нагадаємо, раніше Маттео Ренці заявляв, що піде у відставку в разі, якщо італійці відхилять конституційну реформу, ініційовану ним. Результати референдуму свідчать, що італійці не погодилися урізати повноваження Сенату і посилювати виконавчу владу. Також громадяни не підтримали бажання Ренці в тому, щоб питання енергетики та безпеки вирішувалися безпосередньо президентом.

Після нищівної поразки прем'єр-міністр заявив, що на цьому його досвід перебування в уряді завершився, і він подає у відставку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація