За минулий рік у світі стратили рекордну кількість людей

За минулий рік у світі стратили рекордну кількість людей

Фото: Getty Images

До страти були засуджені люди в 25 країнах, серед них були жінки та неповнолітні.

За 2015 рік у світі стратили, щонайменше, 1634 людини в 25 країнах. Про це повідомляється в щорічному звіті міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

У доповіді повідомляється, що кількість страт за минулий рік значно зросла.

"У 2014 році було скоєно близько 1061 страти у 22 країнах по всьому світу. Це вважається найбільшим показником більш ніж за 25 років, починаючи з 1989 року", - йдеться в звіті.

Найбільше страт було здійснено в Китаї, Ірані, Пакистані, Саудівській Аравії та США.

Китай, як і в попередні роки, займає перше місце в світі серед "катів". Але справжнє число смертних страт у країні залишається невідомим, оскільки ці дані вважаються державною таємницею.

За даними організації, в 2015 році чотири країни - Фіджі, Мадагаскар, Республіка Конго і Сурінам скасували смертну кару за всі види злочинів.

Фото: Getty Images

Загалом, 102 країни прийняли нові кримінальні кодекси про скасування смертної кари, але коли вони набудуть чинності поки невідомо.

Також впродовж минулого року були помилувані близько 71 людини в 34 країнах, серед них: Китай (1), Єгипет (1), Нігерія (41), Пакистан (не менше 21), Тайвань (1) і США (6).

"Близько 1998 смертних вироків було зафіксовано в 61 країні в 2015 році, це набагато нижче порівняно з 2014 роком, де було зафіксовано принаймні 2466 смертних вироків в 55 країнах", - повідомляє Amnesty International.

До смертної кари також були засуджені 9 неповнолітніх: 4 в Ірані і 5 в Пакистані.

У багатьох країнах, де люди були засуджені до смертної кари або були страчені, розгляд справ не відповідав міжнародним судовим стандартам. У деяких випадках це включало "вибивання зізнань" за допомогою тортур чи інших видів жорстокого поводження", - повідомляється в доповіді.

Людей страчували за злочини, які не вважалися "найбільш тяжкими". Ці правопорушення включали в себе торгівлю та виробництво наркотиків, зраду, економічні злочини, "відступництво" та "образу пророка ісламу".

Також Amnesty International повідомили, що в доповіді немає статистики щодо Сирії, оскільки немає підтверджень і точної інформації про вчинені на цій території страти.

Повʼязані теми:

Наступна публікація