Доба після вбивства Аміни Окуєвої: версії слідства та коментарі друзів

Доба після вбивства Аміни Окуєвої: версії слідства та коментарі друзів

Фото: УНІАН

Уже можна констатувати, що розкрити злочин по гарячих слідах не вдалося.

Слідство має дві головні версії розстрілу української й чеченської патріотки Аміни Окуєвої вечором 30 жовтня біля Глевахи під Києвом. Це дії російських спецслужб для дестабілізації ситуації в Україні або помста недоброзичливців із кола Рамзана Кадирова з Чечні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Слідчі дії на місці злочину тривали всю ніч і значну частину вівторка, експерти виявили місце засідки, звідки вівся вогонь. Однак уже після того, як оперативники поїхали, журналісти просто під ногами у кущах знайшли гільзу калібру 7.62 – ймовірно, від автомата Калашникова. Свідок, продавчиня з крамниці неподалік, чула одну серію пострілів і навіть вийшла на вулицю подивитися, що відбувається, проте в темряві нічого не побачила.

Напади на чеченське подружжя пов'язують з нещодавнім замахом на життя нардепа Мосійчука

Напади на чеченське подружжя пов'язують з нещодавнім замахом на життя нардепа Мосійчука

Наразі відомо, що в машину влучили мінімум десять куль. Частина з них потрапила у двигун, інші зрешетили салон – найбільше з боку переднього пасажира, де й сиділа Аміна. В неї влучили шість разів, одне поранення в голову виявилося смертельним – жінка загинула на місці. В її чоловіка вогнепальне поранення правої ноги, відкритий перелом. «Я, скільки міг, проїхав, тому що влучили також у двигун, машина зупинилася. Намагався надати першу допомогу, але їй у голову поцілили», - розповів Адам Осмаєв.

Пораненого вночі перевезли з Василькова до шпиталю МВС у столиці, а біля палати виставили охорону – нікого не пускають навіть у коридор. Лікарі кажуть, що стан пораненого стабільний. «Йому не гірше, нормально все», - переконує завідувач травматологічного відділення Олександр Ворона.

На Київщині оголошено план "Перехоплення", проте правоохоронці на коментарі дуже скупі. Офіційної інформації мало, слідчі тільки повідомили, що стріляли з автоматичної зброї, зловмисників було щонайменше двоє, а сам злочин кваліфіковано, як замовне вбивство. Друзі ж загиблої кажуть, що загроза життям Адама та Аміни з’явилася півтора роки тому, Осмаєв та Окуєва про неї знали, тому вживали доступних заходів, аби зменшити небезпеку. «Менше спілкуватися телефоном, інтернетом, підготовка зброї, постійно тренуватися, дивитися по боках – комплекс заходів, які дозволяли уникнути небезпеки. Вона скрізь була в бронежилеті», - розповів близький друг родини Дмитро Булатов.

Чеченці, котрі воюють за Україну в складі батальйонів імені Джохара Дудаєва та імені Шейха Мансура, категорично заперечують можливість убивства через нібито внутрішній конфлікт. «Чеченці, котрі тут перебувають, у котрих один спільний ворог, не підуть на це. Треба закінчити одну справу, в нас спільний ворог», - каже доброволець Руслан. Чеченський політик Ахмед Закаєв називає реальним тільки російський слід – на його думку, Кремль має в розпорядженні професійне терористичне угруповання на мирній території України. «Я думаю, що замах був більше скерований на Адама, котрого російські спецслужби вважають одним із організаторів – підозрюють, що він готував замах на Путіна», - вважає біженець, котрий отримав притулок у Лондоні.

Кореспондент ТСН Алла Хоцянівська 

Повʼязані теми:

Наступна публікація