Україна щороку імпортує близько 200 тисяч тонн пальмової олії
Майже третину жирів-мутантів українці споживають саме із солодощами промислового виробництва.
У пальмової олії є чимало захисників
Претензії російського санітарного відомства до українських сирів породили хвилю підозр щодо пальмової олії, повідомляє ТСН. Дієтологи переконані, що неконтрольоване використання екзотики в харчовій промисловості спричиняє смертоносні хвороби. Однак, знайшлося в пальмового продукту і чимало захисників, здебільшого серед виробників харчів.
М'якуш плодів маслинової пальми виглядає як неапетитна бура маса, він є сировиною, з якої виготовляють найпоширенішу у світі пальмову олію. Вона є головною статтею експорту кількох екзотичних країн і причиною конфлікту з борцями за збереження тропічних лісів. В Україні ж пальмова олія - передусім, дешевий замінник молочного жиру і улюблений інгредієнт виробників харчів. "Пальмова олія за рахунок того, що зберігає мононенасичені жирні кислоти, які є дуже хорошим стабілізатором і антиокислювачем, тому вони надають при додаванні в ті ж, наприклад, молочні продукти більш високу стійкість, і він може мати більший термін придатності", - каже завідувач відділу гігієни харчування Українського НДІ харчування Владислав Сластін.
Щороку Україна імпортує близько 200 тисяч тонн пальмової олії. Морозиво, згущівка, печиво, листкове тісто, маргарини, сирні продукти, сметана, масло - це далеко не повний перелік харчів, куди виробники щедро додають пальмову олію. Чимало дієтологів занепокоєні її масовим вживанням. А надто у кондитерських виробах. Адже для солодощів та випічки найчастіше використовують гідрогенізовану пальмову олію. За допомогою молекул водню її роблять твердою і одночасно багатою на так звані трансжири - жири-мутанти. "Якщо в організм тривалий час і у великій кількості потрапляють трансжири, звичайно, що відбуваються збої... - упевнена лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. - Це може викликати, уже доведено - хвороба Альцгеймера, деякі види раків, наприклад, рак молочної залози, деякі види раку кишечника, серцево-судинні захворювання, атеросклероз, діабет".
Виробники харчів переконані, що з пальмової олії дарма роблять монстра. Найбільше трансжирів було в радянському маргарині, каже директор одного з підприємств. І саме в маргарині пальмова олія, за його словами, допомагає знизити кількість небезпечного для здоров'я жиру. "От якщо маргарин радянський, то там було трансізомерів п'ятдесят відсотків, - каже керівник підприємства з виробництва олії та жирів Анатолій Савус. - Європа почала ступенево знижувати кількість трансізомерів в маргаринах, довівши норму до двох відсотків. Росія прийняла собі попередню європейську норму вісім відсотків, і Україна - вісім відсотків".
"В маргаринову рецептуру входить олія, гідрогенізований жир, пальмова олія, емульгатор, барвник, ароматизатор, сіль", - говорить керівник маргаринового цеху Володимир Брусенцов.
Щодо користі пальмової олії для українського організму, єдиної думки медики досі не дійшли. Натомість, небезпека трансжирів доведена. Майже третину жирів-мутантів українці споживають саме із солодощами промислового виробництва. Тож тим, хто дбає про здоров'я, краще замінити високотехнологічні харчі на домашню випічку.