У ГПУ розповіли, як судитимуть чотирьох беркутівців-утікачів

У ГПУ розповіли, як судитимуть чотирьох беркутівців-утікачів

У ГПУ розповіли, як судитимуть чотирьох беркутівців-утікачів

Беркутівці-утікачі / Фото: Цензор.нет

Колишніх силовиків можуть оголосити у розшук. 

Справу проти чотирьох екс-бійців "Беркута", які днями втекли до Росії, не будуть закривати.

Про це заявив начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Підозрювані у розстрілах "Небесної сотні" спецпризначенці "Беркуту" втекли до Росії, а щойно дісталися місця дислокації - записали відеозвернення. Вони жаліються на репресії стосовно себе. Слідство останні півроку вважало їх причетними до вбивств людей на Майдані Незалежності в Києві в лютому 2014-го року.  

Втікали беркутівці нібито офіційно через державний кордон. Принаймні так каже їхній адвокат Валентин Рибін.     

"Четверо моїх підзахисних: Гончаренко Віталий, Войлоков Артем, Мастега Владислав, Костюк Олександр перебувають на території РФ. Виїхали туди, не втекли. Виїхали туди абсолютно легально", стверджує він.

Прикордонники не чинили їм жодної перешкоди, адже напередодні апеляційний суд Києва відхилив претензії прокуратури до них і відпустив їх під особисте зобов'язання. У прокуратурі приголомшені позицією суддів.

"Це жах, який, як на мене, просто свідчить про саме відношення до розслідування злочинів Майдану. Тобто таке враження, що державі це розслідування стає все менше і менше потрібно", - сказав начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Тепер у ГПУ розмірковують, як діяти далі. Горбатюк каже, що справу закривати однозначно не будуть. Розслідування продовжать.

"Якщо не з'являться, відповідно це буде зафіксовано в судовому засіданні. Це підстави для зміни запобіжного заходу і відповідно оголошення в розшук. А якщо він перебуває на території РФ, то це тільки один спосіб – це через екстрадицію. Але з території РФ ще жодної особи, яка підозрюється в причетності до подій на Майдані нам не екстрадовано", - пояснює він.

Активіст Сергій Бондар, якого навесні 2014 року беркутівці побили дорогою до Харкова, не здивований, що чергові підозрювані  тікають.

"Ці випадки, вони є абсолютно закономірними і логічними. На мій погляд, просто Українська Держава не докладає потрібних зусиль для притягнення винних. Жодного подиву не викликає власне те, що ці беркутівці опинились на волі", - каже він.

Мати вбитого неподалік Майдану 19 лютого В'ячеслава Веремія  Катерина ледве стримує сльози.

"Зараз більше за все я думаю про нашу владу за те, що дозволяють їм втікати з України. Хто, я мушу їх ловити? Чи сусід іх може мій зловити? Чи ті батьки, які ридають день і ніч, хто їх може піймати? На то вони і влада, на то вони і судді, щоб вони розуміли, що вони роблять, щоб вони розуміли що наша країна повинна процвітати, а не з такими вбивцями, як вони їх відпускають", - сказала вона.

За три роки, поки триває розслідування злочинів на Майдані, з території України втекли 36 підозрюваних у вбивствах міліціонери. Одним із перших, також після неоднозначного  рішення суду, в  РФ сховався і  керівник київського Беркуту Дмитро Садовник. За словами адвоката Валентна  Рибіна його підопічні не повернуться. Наразі вони збираються просити російське громадянство

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко.

Підозрювані у розстрілах "Небесної сотні" спецпризначенці "Беркуту" втекли до Росії

Підозрювані у розстрілах "Небесної сотні" спецпризначенці "Беркуту" втекли до Росії

Нагадаємо, раніше стало відомо, що звільнений Апеляційним судом Києва екс-беркутівець Віталій Гончаренко та ще троє його колишніх колег втекли до Росії.

Про це він та інші колишні співробітники харківського батальйону "Беркут" заявили, опублікувавши відеозвернення на YouTube, яке записали нібито на території Росії.

З усієї четвірки лише у Віталія Гончаренка був запобіжний захід - Апеляційний суд Києва відпустив його з-під арешту під особисте зобов'язання, він повинен з'являтися у суд на першу вимогу. 

У РФ, натомість, допустили надання громадянства екс-беркутівцям

Повʼязані теми:

Наступна публікація