"Вбивство" Аркадія Бабченка – спецоперація, він живий. Головні факти

"Вбивство" Аркадія Бабченка – спецоперація, він живий. Головні факти

Фото: Reuters

Організатор та безпосередній виконавець затримані.

Резонансне "вбивство" російського журналіста Аркадія Бабченка виявилось операцією українських спецслужб.

Про це повідомили на спеціальному брифінгу за участю генпрокурора України Юрія Луценка, голови СБУ Василя Грицака та самої "жертви" - Аркадія Бабченка. TСН.ua зібрала головні подробиці спецоперації.

Є беззаперечні докази причетності російських спецслужб

За отриманими СБУ даними вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка замовили саме російські спецслужби.

Вони завербували організатора, також з ними співпрацював безпосередній виконавець. Мотив вбивства – критика російської влади та чинного нині режиму.

Організатора замаху на вбивство затримали

Спецслужби РФ завербували громадянина України "Г", який отримав завдання знайти виконавців для скоєння низки терористичних актів з численними жертвами. СБУ затримала ймовірного організатора вбивства у Києві. Наразі тривають слідчі дії та низка обшуків за місцями його проживання та перебування.

За терористичний акт виконавцю мали заплатити 30 тисяч доларів

Виконати вбивство російський агент запропонував своєму знайомому – колишньому учаснику АТО за грошову винагороду 30 тис доларів. Як завдаток ним було передано 15 тисяч. Після скоєння теракту завербований РФ українець мав втекти з України, однак його затримали.

СБУ завчасно повідомила Бабченка

Служба безпеки завчасно отримала інформацію про готування замаху на Бабченка, тому влаштувала його інсценування.

СБУ почала готуватись до операції за два місяці. Бабченку повідомили про неї місяць тому.

Замовлення Бабченка було "пробним"

Як з'ясували українські спецслужбовці, вбивство Бабченка мало стати "пробним". Організатор говорив про необхідність усунення понад 30 осіб. СБУ відомі деякі прізвища потенційних жертв, проте назвати їхні імена спецслужбовці не можуть.

"Вбивця" мав ще одне завдання

Російськими спецслужбами було поставлено ще одне завдання для громадянина "Г". Це нелегальна закупівля за кошти російських спецслужб зброї та боєприпасів з метою закладення таких баз із зброєю та боєприпасами на території центральної частини України.

Нагадаємо, ввечері 29 травня у Києві нібито стріляли в російського журналіста Аркадія Бабченка. Як повідомлялось, правоохоронців викликала його дружина. Від отриманих поранень у спину, попередньо - у легені та серце, чоловік начебто помер у кареті швидкої допомоги.

Після цього столична поліція висунула дві попередні версії "вбивства" журналіста - його професійна діяльність та громадянська позиція. Нардеп Антон Геращенко уточнив, що вбивця чекав на Бабченка на сходовому майданчику його ж будинку, а коли журналіст відкрив двері своєї квартири, він зробив кілька пострілів у спину. Також було оприлюднено фоторобот підозрюваного у "вбивстві" Бабченка.

Повʼязані теми:

Наступна публікація