Бойовики відмовляються звільняти з полону цивільного з ампутованими кінцівками й вибитими очима

Бойовики відмовляються звільняти з полону цивільного з ампутованими кінцівками й вибитими очима

Ірина Геращенко / Фото: УНІАН

Водночас, за словами Геращенко, вони оголосили "засудженими" ще двох людей.

Терористи заявили, що представник ООН Юрій Супрун "засуджений за військові злочини", а історик Ігор Козловський є "шпигуном". Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook.

"Ми ще раз надали пропозиції щодо звільнення 25 важкохворих українців, що їх утримують в ОРДО, і висловили готовність передати 50 громадян, аби тільки розблокувати питання заручників. У відповідь почули, що представник ООН Ю. Супрун засуджений за військові злочини, а історик І. Козловський - шпигун і виготовляв боєприпаси... Абсурдність цих заяв очевидна, і тільки підкреслює, з ким вимушено маємо спілкуватися заради звільнення українців. Бойовики, як і раніше, вимагають амністії у формі ультиматуму. На ультиматуми Україна не піде. До компромісів заради заручників готові", - зазначила Геращенко.

Вона також розповіла, що українська сторона кілька місяців не могла домогтися відповіді, де утримують важкопораненого В. Жемчугова, в якого ампутовані кінцівки, вибиті очі. Як відомо, він не є військовим, а у полон до терористів потрапив після того, як випадково підірвався на розтяжці. Бойовики звинувачують його у диверсійній діяльності і міняти не бажають, хоча родина стверджує, що Володимир останнім часом навіть в Україні майже не жив.

"І ось сьогодні так звані представники ОРЛО визнали, що ця важкохвора людина утримується в СІЗО, і до нього не пускають адвокатів "за станом здоров'я". Хіба це не тортури?! Ми висловили вимогу негайного звільнення Жемчугова і передали наші пропозиції щодо цього учасникам гуманітарної групи - ОБСЄ і РФ, які мають задіяти всі своі можливості, аби розблокувати процес звільнення", - розповіла Геращенко.

Нагадаємо, 14 червня український літак Ан-26 з незаконно засудженими в РФ громадянами України Юрієм Солошенком і Геннадієм Афанасьєвим прибув до Києва. Колишніх в'язнів Кремля одразу ж відвезли до лікарні. Водночас стало відомо, що їх обміняли на одеських сепаратистів Олену Гліщинську та Віталія Діденка, які є громадянами України

Після повернення Солошенка та Афанасьєва, планують звільнити ще як мінімум 25 заручників

Після повернення Солошенка та Афанасьєва, планують звільнити ще як мінімум 25 заручників

Повʼязані теми:

Наступна публікація