Легендарна 93-тя бригада вийшла на ротацію із зони ООС

Легендарна 93-тя бригада вийшла на ротацію із зони ООС

Бійців тепер чекає відпочинок, а далі, як і зазвичай, бойове злагодження і знову передова.

З передової на Дніпропетровщину повернулися бійці 93-ї бригади. Із грудня минулого року вони воювали поблизу Авдіївки, а тепер 2,5 тисячі військовослужбовців змогли обійняти своїх найдорожчих, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Наталя Чужикова тримає на руках 5-місячного Святослава – десь там у строю його батько, який синочка побачить другий раз у житті. "Він приїхав у відпустку і на самих пологах був з нами. Тримав перший хлопчика нашого", - каже дружина військовослужбовця. Жінці 24 роки, але вона і сама вже  встигла повоювати, бо у 2015-му разом із сестрою пішла в добробат, а через рік підписала контракт з 93-ю бригадою. На фронті в Пісках і познайомилась з майбутнім чоловіком, який був її командиром роти. "Коли таке відбувається в країні – неможна сидіти просто вдома і спостерігати з телевізора", - пояснює молода мама.

Повернення додому: з передової на Дніпропетровщину повернулися бійці 93-ї бригади

Повернення додому: з передової на Дніпропетровщину повернулися бійці 93-ї бригади

Владислав Сологуб потрапив у військо аж у четвертій хвилі, бо раніше лікарі не пускали. Встиг відслужити на "нулі" лише три місяці – поблизу Опитного був тяжко поранений під час мінометного обстрілу і його демобілізували. Тепер приїхав, аби зустрітися з побратимами. "Радісно дізнаватися, що вони повернулися, що вони живі, здорові. Є хлопці, котрі служать усі п’ять років, один мій побратим – узагалі контрактник із довоєнних часів. І досі продовжує захищати мій дім і мене зокрема", - каже колишній військовослужбовець 93 ОМБР. Поруч його дружина, вони приїжджають щоразу, як бригада повертається на ротацію. "Кожна дружина військового – трошки волонтер. Із 2015 року – це моя родина. Це назавжди. Вони найкращі", - каже Олена Михайлова.

Самі ж бійці, які повернулися, зізнаються, що за роки війни характер бойових дій дуже змінився. "Стало менше активності – більше точності, більше ефективності вцілому", - вважає військовослужбовець 93 ОМБР Яна Забара. Бригада стояла в Авдіївській промзоні та поблизу шахти Бутівка. І хоча командування відзначає успіхи підрозділу, в боях із окупантом у 2019 році бригада втратила 7 бійців, ще півсотні зазнали поранень. "Я перед особовим складом і рідними вибачився, бо відповідальність лежить на командирах. Десь ми недопрацювали, десь пожаліли себе і особовий склад – не змусили копати окопи глибше", - каже командир 93 ОБМР Дмитро Брижинський.

Днями у зоні проведення Операції Об’єднаних сил у Донецькій області загинув український військовослужбовець. Це був старший солдат Дмитро Лісовол. Він отримав смертельні поранення під час обстрілу з боку бойовиків в районі Авдіївки.

Кореспондент ТСН Антон Мачула

Повʼязані теми:

Наступна публікація