Вихід росіян із СЦКК підірве можливе перемир'я на Донбасі - Марчук

Вихід росіян із СЦКК підірве можливе перемир'я на Донбасі - Марчук

Євген Марчук / Фото: УНІАН

У Мінську сторони планують домовитися про режим тиші хоча б на період свят.

Відкликання російських військових зі складу СЦКК практично унеможливить забезпечення режиму тиші, якщо воно буде укладене у Мінську 20 грудня.

Таку думку висловив у Facebook представник України в робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

Він нагадав, що  20 грудня відбудеться останній в цьому році 73-й раунд переговорів в Мінську, у порядку денному робочої групи з питань безпеки стоїть спроба домовитися про припинення вогню по всій лінії зіткнення хоча б на період новорічно-різдвяних свят і зимових канікул.

"Як цього досягти - технологія напрацьована і апробована, Вона спрацювала в 2016 році, коли тоді вдалось утримати режим повної тиші протягом 6 тижнів. Так звані хлібне і шкільне перемир'я в 2017 році були невдалими. Дуже важливу роль в забезпеченні цієї технології відіграють військові Спільного центру контролю і координації (СЦКК), куди входять українські і російські військові. На відміну від патрулів СММ ОБСЄ, вони мають повноваження і можуть швидко втручатися в ситуацію, щоб припинити порушення режиму тиші. Російські військові - в порушення з боку ОРДЛО, а українські - з боку ЗСУ. Акція російського керівництва по відкликанню своїх військових із складу СЦКК практично унеможливить забезпечення режиму тиші, навіть якщо домовленність завтра буде досягнута", - зауважив Марчук.

Завтра, 20 грудня 2017 року відбудеться останній в цьому році 73-ій раунд переговорів в Мінську. В порядку д...

Posted by Yevgenij Marchuk on Monday, December 18, 2017

Він наголосив, що відкликання російської частини СЦКК однозначно призведе до ліквідації цієї структури.

"Це погано... Крім того, це своєрідний шантаж, намагання вивести нас на прямі переговори з боєвиками ОРДЛО і поганий симптом взагалі", - зауважив Марчук.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ РФ заявило, що 19 грудня російські військові – представники РФ у Спільному центрі з контролю і координації припинення вогню і стабілізації лінії зіткнення сторін на Донбасі - залишать територію України.

Після виходу російських спостерігачів бойовики вдарили з "Градів" по Новолуганському. Обстріл стався 18 грудня близько 17:00 години, щонайменше три десятка ракет прилетіли з окупованої Горлівки. Восьмеро цивільних людей постраждало.

Читайте більше про це рішення російського президента у матеріалі ТСН.ua "Тактика "миротворця". Навіщо Путіну виводити військових із СЦКК на Донбасі"

Повʼязані теми:

Наступна публікація