Картопляна запіканка з домашнім сиром та ковбасками

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Ця запіканка повільного приготування — класика німецького регіону Рейнланд, яку традиційно їдять восени.

Ну дуже ситна страва, в якій є все: і основа, і гарнір. Величезна запіканка з картоплі, цибулі та домашнього сиру з ковбасками, які запікаються цілими у цій незвичайній масі. Нею можна орду нагодувати.

Картопляна запіканка з домашнім сиром та ковбасками (Döpperkooche) за рецептом з "Кулінарна книга німецької бабусі" від Брігіти Хамм та Лінн Шмідт (Grandma's German Cookbook by Brigit Hamm & Linn Schmidt) за рецептом пані Ірми Спурцем. Вона керувала державним гостинним двором у Північній Рейн-Вестфалії (Німеччина) і у свій час організовувала та готувала для подій державного значення на заходи з кількістю учасників до 5000 осіб.

А ще Ірма Спурцем мала нагоду частувати німецьких політиків Йошка Фішера і Герхарда Шрьодера та навіть британського скульптора Генрі Мура. Тепер, вже бабусею на пенсії, вона частує такими запіканками своїх дітей.

Ця запіканка повільного приготування — класика регіону Рейнланд, яку традиційно їдять восени. І не дарма, адже там і картопля, і цибуля, які, здається, найсмачніші у цю пору року, а ще це ситно, тому з настанням холодів, саме таких страв хочеться найбільше.

Одразу попереджу, запіканка виходить просто величезна! Я й так робила половину порції, оскільки в оригінальному рецепті було вказано, що страва на 8 порцій, я собі подумала, ну гаразд, зроблю 1/2 кількості, буде якраз. В результаті, і так у мене вийшло 8 порцій, чи може ми так мало їмо?

Страва дуже простонародна, хоч більшість з них я палко люблю, але цей геть простий смак може й не викликати якогось надзвичайного захвату. Так, це смачно, але якось дуже просто, попри сир та ковбаски у складі. Хоча мою старшу доньку й за вуха не відтягнеш від цієї страви, попри те, що картоплю та страви з неї вона недолюблює, на відміну від мене. Може у тому і справа, що картопля, попри значну присутність, мало там відчувається.

Картопляна запіканка, для блогів_1
picantecooking.com

Цю запіканку варто довго пекти. До речі, ті темні боки та рум'яна поверхня, — найсмачніше у цій страві.

Щодо ковбасок, то я використовувала свої домашні копчені з часником, які готую та копчу у великих кількостях та заморожую от вже багато років поспіль. Рецепт їх я написала у своїй кулінарній книжці "Знаю, що споживаю", яка з'явиться у продажі вже цього грудня. Там їх і знайдете в товаристві домашніх сардельок, сосисок, найкращої у світі шинки та не тільки їх.

Інгредієнти:

  • 530 мл молока;
  • 3 пшеничні булочки (у мене 1/2 невеликого багета), поламати руками;
  • 1 кг картоплі, почистити, натерти на дрібній терці або змолоти у блендері;
  • 500 г цибулі, почистити, порізати кубиками;
  • 125 г бекону, дрібно порізати;
  • 3 яйця;
  • 250 г домашнього сиру;
  • 60 мл рослинної олії;
  • 4 середні копчені ковбаски (у мене домашні 1 кг);
  • щіпка мускатного горіха;
  • сіль та чорний свіжо змелений перець до смаку.

Приготування:

1) Духовку розігріти до 180ᵒС.

2) Молоко трішки підігріти й додати булочки. Пом'яти, щоб вони краще увібрали молоко. Залишити набрякати на 5 хвилин.

Картопляна запіканка, для блогів_2
picantecooking.com

3) Тим часом, у великій мисці змішати картоплю, сир, яйця та цибулю. Посолити все до смаку, приправити мускатним горіхом та перцем.

Картопляна запіканка, для блогів_3
picantecooking.com

4) Відтиснути замочені булочки, додати до картоплі й добре вимішати.

Картопляна запіканка, для блогів_4
picantecooking.com

5) У каструлі з товстим дном чи в іншому жаротривкому посуді розігріти рослинну олію. Додати бекон й смажити помішуючи, доки він підрум'яниться.

6) Додати картопляну масу й добре вимішати.

Картопляна запіканка, для блогів_5
picantecooking.com

7) Занурити у картопляну масу ковбаски, повністю їх накрити картоплею. Вставити каструлю з печенею до розігрітої духовки й пекти майже 2 години, поки запіканка повністю пропечеться. Кришкою не накривати.

Картопляна запіканка, для блогів_6
picantecooking.com

Якщо маса буде надто швидко рум'янитись, або за 1,5 години надто потемніє, накрити верх фольгою й пекти далі. Дістати посуд з картопляною запіканкою з духовки, залишити на 10 хвилин, щоб зійшов жар, і подавати.

Картопляна запіканка, для блогів_7
picantecooking.com

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com

Залиште свій коментар

Вибір редакції