Чому не треба обурюватися доповіддю щодо MH17

Чому не треба обурюватися доповіддю щодо MH17

Фото: Reuters

Росія не може відповідати загалом, узагальнено, безособистісно – відповідальність завжди дуже конкретна.

Уже покотилось просторами "Фейсбуку" невдоволення першими офіційними результатми розслідування щодо збитого МН17: що ж вони за олухи такі, що знають, що "Бук" російський, але не можуть сказати, що Росія причетна до збиття "Боїнга".

Ця ситуація є найкращою ілюстрацією... Ні, не так. Ця ситуація є найкращим поясненням, чому ми живемо не так, як люди в Голландії чи на Заході загалом.

Назвати Росію ворогом і таким чином визнати її винуватою у всьому - це наш, рідний, емоційний підхід. Він прекрасний для промов з трибун. Але не працює в системі права.

Правовий підхід дещо відрізняється. Росія не може відповідати загалом, узагальнено, безособистісно. Збиття літака, вбивство людей - це комплексний злочин, здійснений великою групою осіб. Конкретних осіб. Хтось віддав наказ незаконно ввезти установку "Бук" на територію України. Хтось дав наказ використовувати її проти Збройних сил України - це інший злочин. Хтось дав команду збивати літак, хтось конкретно здійснив запуск ракети. Кожна з цих злочинних дій потребує детального опису, документування, доказів, пояснення мотивів дій усіх учасників.

І те, що слідство встановило приналежність конкретного "Буку" конкретній військовій частині РФ, зовсім не доводить, що військовослужбовці цієї ж частини здійснили запуск ракети і прийняли рішення збивати літак. Тим більше, що імен і посад тих, хто здійснив запуск і дав команду знищити літак, слідство, схоже, наразі ще не встановило.

Відповідальність не буває загальною. Вона дуже конкретна. І про це нам ще раз нагадали слідчі. Але механізм слідства запущено. Зроблено дуже багато. Цей злочин, тепер уже очевидно, не залишиться нерозслідуваним і забутим. Відповіді на запитання будуть знайдені.

Друзі, мені теж дуже сильно не подобається Росія. Але слідство щодо МН17 не розслідує обставини війни. І рішення суду за результатами цього слідства, якщо вони колись будуть, будуть стосуватися конкретних посадових осіб Росії або їхніх посіпак - громадян України, які в той чи інший спосіб причинили загибель людей.

Наш народ натомість, здається, хоче, щоб міжнародна слідча група по МН17 не розслідувала вбивство пасажирів цього літака, а покарала Росію за війну проти нашої держави (ну, або щонайменше назвала її поганою).

Друзі, щоб покарати Росію за війну проти України потрібен не суд. Потрібно перемогти Росію у війні. Тому не на міжнародну слідчу групу нарікайте, а чистіть кулемети і готуйтеся до війни.

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація